Zeleninová směs s bylinkovou zálivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová směs s bylinkovou zálivkou
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 52225 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Na zeleninovou směs | |
---|---|
1 ks | Červená řepa |
4 ks | Cibulka jarní |
2 ks | Cuketa |
4 ks | Mrkev kořen |
50 g | Mungo klíčky |
8 ks | Olivy černé |
30 g | Ořechy vlašské |
1 ks | Paprika žlutá |
50 g | Řeřicha |
Na zálivku | |
1 stroužek | Česnek |
3 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 špetka | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Hořčice |
5 polévková lžíce | Olej z pšeničných klíčků |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
6 polévková lžíce | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 185,3mg |
Draslík | 929,8mg |
Vláknina | 40g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 78,1mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Červená řepa, Cibulka jarní, Cuketa, Ořechy vlašské, Paprika žlutá, Řeřicha, Česnek, Citronová šťáva, Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Mungo klíčky, Olivy černé, Hořčice, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej z pšeničných klíčků nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová směs s bylinkovou zálivkou postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu, tedy řepu, mrkev, cukety, papriku a cibuli omyjeme a očistíme. Oloupeme červenou řepu a nastrouháme ji na jemném struhadle. Mrkve oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle. |
2 | Na hrubém struhadle nastrouháme cuketu. Papriku pokrájíme na čtvrtiny a ty na jemné nudličky. |
3 | Jarní cibulky pokrájíme na kolečka i s nezavadlou zelenou částí. |
4 | Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a smícháme je s nastrouhanou řepou. Olivy vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtky. Promícháme je s nastrouhanými cuketami. Na každý ze 4 talířů dáme kupičku od jednotlivé zeleniny. |
5 | Připravíme si zálivku: Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Vložíme ho do misky a přidáme k němu hořčici, žloutky, cukr, sůl, pepř a citronovou šťávu. Vše prošleháme dohladka. Po částech přidáváme olej a zašleháváme ho. Do zálivky přidáme pro rozředění vývar a ještě znovu prošleháme. Petrželku nasekáme nadrobno a přidáme ji do zálivky. |
6 | Řeřichu a mungo klíčky opláchneme a necháme okapat. Pak nasekanou řeřichu přidáme doprostřed každého talíře a všechny talíře také posypeme klíčky mungo fazolí a nudličkami papriky. Přelijeme zálivkou. |
Poznámka
Můžeme přidat i posekaná natvrdo uvařená vejce nebo opražená slunečnicová semena, případně posypat výhonky vojtěšky.