Barevný fazolový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Barevný fazolový salát
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 52359 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Na salát | |
---|---|
50 g | Cibulka jarní |
100 g | Fazole bílé |
100 g | Fazole černé |
100 g | Fazole červené |
100 g | Fazole hnědé |
250 g | Fazolové lusky zelené |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika zelená |
1 ks | Paprika žlutá |
50 g | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
3 l | Voda pitná |
Na zálivku | |
2 polévková lžíce | Balsamico ocet |
1 polévková lžíce | Hořčice |
5 polévková lžíce | Ocet vinný červený |
10 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 936,6mg |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 122,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Fazole černé, Fazolové lusky zelené, Paprika červená, Paprika zelená, Paprika žlutá, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Balsamico ocet, Ocet vinný červený, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazole bílé, Fazole červené, Fazole hnědé, Petržel - nať, Hořčice, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Barevný fazolový salát postup přípravy receptu:
1 | Všechny druhy fazolí, bílé, černé, červené a hnědé sušené fazole namočíme přes noc do studené vody. Druhý den k nim do vody přidáme tymián a necháme 90 minut povařit, aby zcela změkly. Pak je necháme na sítu okapat. |
2 | Zelené fazolky opláchneme a odkrojíme z nich oba konce. Vložíme je do osolené vody a vaříme 10 minut, potom vodu scedíme a fazolky zchladíme studenou vodou a nakonec necháme okapat na sítu. |
3 | Všechny 3 papriky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme bílé žebroví a semínka a pokrájíme na tenké nudličky. |
4 | Do misky vložíme uvařené červené, bílé, hnědé a černé fazole, přidáme zelené fazolky a nudličky z paprik. Všechno promícháme. |
5 | V misce si smícháme hořčici, sůl a ocet s pepřem. Promícháváme, dokud se sůl nerozpustí, pak postupně přidáváme olej. Vyrobenou zálivkou přelijeme salát a lehce promícháme. Vložíme do chladničky, kde necháme alespoň 3 hodiny odležet, nejlépe ovšem přes noc. |
6 | Před podáváním pokrájíme oloupanou cibuli na kolečka včetně svěží části natě a vmícháme do salátu, ozdobíme nasekanou petrželkou. |
Poznámka
Použijeme-li sterilované fazole, můžeme připravit salát ještě na tentýž den, protože ho nemusíme nechávat tak dlouho odležet.