Gratinované brambory s houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované brambory s houbami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 52378 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3,5 dl | Mléko polotučné |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
3 polévková lžíce | Víno bílé |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 20,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Sůl, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Gratinované brambory s houbami postup přípravy receptu:
1 | Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Poté uvaříme doměkka ve směsi mléka a bílého vína, kterou jsme opepřili a osolili. |
2 | Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme. |
3 | V pánvi rozehřejeme trochu másla, přimícháme k němu prolisovaný česnek a za občasného míchání v něm orestujeme do změknutí nakrájené houby. Houby i se šťávou přimícháme do hrnce k uvařeným bramborám a vše přendáme do máslem vymazané zapékací mísy. |
4 | Mísu vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, zapékáme přibližně 40 minut, nebo dokud se na povrchu nevytvoří zlatohnědá kůrka. |
Poznámka
Žampióny můžeme nahradit čerstvými hříbky.