Vejce v kokotce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 13 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vejce v kokotce
Celkový čas: | 13 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 3 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 52427 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 452,4mg |
---|---|
Cholesterol | 251,9mg |
Draslík | 77,7mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vejce v kokotce postup přípravy receptu:
1 | Pro tuto úpravu vajec potřebujeme malé ohnivzdorné nebo porcelánové skleněné kelímky, zvané kokotky. Kelímky mají rukojeť nebo kovovou sponu s držadlem, která je lehce snímatelná. Obojí chrání při pojídání pokrmu z kelímku před popálením. |
2 | Kelímek nejprve vymažeme máslem, na dno nasypeme špetku mořské soli a opatrně do něj vyklepneme vejce. |
3 | Do kastrolu nebo pekáče vložíme utěrku, na kterou nalijeme vodu. Do nádoby s utěrkou potom postavíme připravené naplněné kelímky a dbáme na to, aby byly potopeny pouze z poloviny. Utěrku dáváme na dno nádoby proto, aby se během vaření neutvořily v bílku nevzhledné bublinky. |
4 | Troubu rozehřejeme na 80°C, vložíme do ní nádobu s vejci a zakryjeme pokličkou. V troubě ponecháme 8-12 minut, až bílek ztuhne, žloutek však musí zůstat měkký. Nesmí se vařit. |
5 | Hotová uvařená vejce nevyklápíme, ale podáváme přímo v kelímcích. |
Poznámka
Kombinací podávání takto upravených vajec je mnoho. Nejlépe se k nim hodí nakrájená, na másle osmahnutá šunka, uvařený mozeček, dušená játra, šunková pěna atd. Všechny tyto ingredience nesmí být syrové a vkládáme je do kelímku ještě předtím, než do něj vyklepneme vejce.