Domažlické velké svatební koláče - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domažlické velké svatební koláče
Domažlické velké svatební koláče
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 52637 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
60 g | Droždí |
0,5 dl | Mléko polotučné |
Těsto | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
200 g | Cukr moučkový |
100 g | Hera |
100 g | Máslo čerstvé |
600 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Tvarohová náplň | |
4 polévková lžíce | Brusinky |
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
5 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
4 polévková lžíce | Hrozinky |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
200 g | Povidla švestková |
0,5 dl | Rum |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kg | Tvaroh konzumní |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Na potření | |
0,5 ks | Cukr vanilka |
1 polévková lžíce | Rum |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Na posypání | |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 138,6mg |
Draslík | 98,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,7mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 266,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Citronová kůra, Cukr moučkový, Olej slunečnicový, Rum, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Rum, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Hera, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Brusinky, Cukr vanilka, Hrozinky, Povidla švestková, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh konzumní, Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Domažlické velké svatební koláče postup přípravy receptu:
1 | V misce si připravíme kvásek: do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, přidáme 1 dl vlahého mléka a necháme kvásek vykynout. |
2 | Do mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, přidáme kvásek, moučkový cukr, rozpuštěné máslo s Herou, sůl, žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a lžičku citrónové šťávy. Vše smícháme a těsto důkladně uhněteme. Vláčné hladké těsto poprášíme zbylou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout. |
3 | Mezitím si připravíme náplně. Omyté a okapané hrozinky a brusinky dáme do misky a zalijeme je 0.5 dl rumu. Necháme je v namočené asi 20 minut. Do velké mísy dáme tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a smetanu. Tvaroh dobře vymícháme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a postupně je zapracujeme do tvarohu. Švestková povidla dáme do rendlíku se 3 lžícemi vody a rozehřejeme je. Rendlík s povidly odstavíme z plotny, přidáme k nim namočené rumové hrozinky s brusinkami a promícháme. |
4 | Z pečícího papíru si podle talíře vystřihneme kola, která potřeme olejem. Vykynuté těsto si rozdělíme na stejné díly, které vyválíme na velikost vystřihnutých papírových kol o síle 1.5 cm, položíme je na papírová kola. Na ně rozetřeme tvarohovou náplň tak, že nám musí zůstat minimálně 1 cm okraje koláče prázdný. Tvarohovou náplň na koláčích ozdobně potřeme povidly s hrozinkami a dáme je na plech. Koláče postupně pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut při teplotě 190°C. |
5 | Před dopečením si v rendlíku ohřejeme smetanu, do které přimícháme rum a vanilkový cukr. Když upečené koláče vyjmeme z trouby, potřeme jejich okraje připravenou smetanou s rumem a náplň pokapeme a necháme vychladnout. Koláče před podáváním posypeme moučkovým cukrem. |