Recept

Domažlické velké svatební koláče

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 52637

Ingredience

Kvásek
1 kávová lžička Cukr krupice
60 g Droždí
0,5 dl Mléko polotučné
Těsto
1 polévková lžíce Citronová kůra
1 kávová lžička Citronová šťáva
200 g Cukr moučkový
100 g Hera
600 g Mouka pšeničná hladká T 650
100 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Sůl
4 ks Vaječný žloutek slepičí
Tvarohová náplň
4 polévková lžíce Brusinky
0,5 polévková lžíce Citronová kůra
5 polévková lžíce Cukr moučkový
1 ks Cukr vanilka
4 polévková lžíce Hrozinky
0,5 dl Olej slunečnicový
200 g Povidla švestková
0,5 dl Rum
2,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
1 kg Tvaroh konzumní
3 ks Vaječný bílek slepičí
2 ks Vaječný žloutek slepičí
3 polévková lžíce Voda pitná
Na potření
0,5 ks Cukr vanilka
1 polévková lžíce Rum
1 dl Smetana 33% (šlehačka)
Na posypání
3 polévková lžíce Cukr moučkový

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 483 kcal
Kilojoule 2 022kJ
14% Sacharidy 49 g
63% Tuky 47 g
8% Sodík 165 mg
29% Bílkoviny 16 g

Domažlické velké svatební koláče postup přípravy receptu:

1

V misce si připravíme kvásek: do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, přidáme 1 dl vlahého mléka a necháme kvásek vykynout.

2

Do mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, přidáme kvásek, moučkový cukr, rozpuštěné máslo s Herou, sůl, žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a lžičku citrónové šťávy. Vše smícháme a těsto důkladně uhněteme. Vláčné hladké těsto poprášíme zbylou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout.

3

Mezitím si připravíme náplně. Omyté a okapané hrozinky a brusinky dáme do misky a zalijeme je 0.5 dl rumu. Necháme je v namočené asi 20 minut. Do velké mísy dáme tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a smetanu. Tvaroh dobře vymícháme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a postupně je zapracujeme do tvarohu. Švestková povidla dáme do rendlíku se 3 lžícemi vody a rozehřejeme je. Rendlík s povidly odstavíme z plotny, přidáme k nim namočené rumové hrozinky s brusinkami a promícháme.

4

Z pečícího papíru si podle talíře vystřihneme kola, která potřeme olejem. Vykynuté těsto si rozdělíme na stejné díly, které vyválíme na velikost vystřihnutých papírových kol o síle 1.5 cm, položíme je na papírová kola. Na ně rozetřeme tvarohovou náplň tak, že nám musí zůstat minimálně 1 cm okraje koláče prázdný. Tvarohovou náplň na koláčích ozdobně potřeme povidly s hrozinkami a dáme je na plech. Koláče postupně pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut při teplotě 190°C.

5

Před dopečením si v rendlíku ohřejeme smetanu, do které přimícháme rum a vanilkový cukr. Když upečené koláče vyjmeme z trouby, potřeme jejich okraje připravenou smetanou s rumem a náplň pokapeme a necháme vychladnout. Koláče před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept