Salát z těstovin s houbami s pinio-bazalkovým pestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát z těstovin s houbami s pinio-bazalkovým pestem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 52664 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Na salát | |
---|---|
1 ks | Cibule |
250 g | Houby čerstvé |
150 g | Mozzarella |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
2 špetka | Sůl |
250 g | Těstoviny Orecchiette |
2 l | Voda pitná |
Na pesto | |
1 polévková lžíce | Balsamico ocet |
100 g | Bazalka |
3 stroužek | Česnek |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
50 g | Oříšky piniové |
1 polévková lžíce | Sůl hrubozrnná |
50 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 8,5mg |
Draslík | 609,7mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,6mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Balsamico ocet, Bazalka, Česnek, Oříšky piniové, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Mozzarella, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Těstoviny Orecchiette, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sůl hrubozrnná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Salát z těstovin s houbami s pinio-bazalkovým pestem postup přípravy receptu:
1 | Podle návodu na obalu uvaříme v osolené vodě těstoviny. Poté z nich scedíme vodu a část vody odložíme stranou. Necháme těstoviny okapat na sítu, poté je promyjeme studenou vodou. |
2 | Houby (například hřiby) očistíme a pokrájíme na tenké lupínky, cibuli oloupeme, rozkrájíme na kostičky. Na pánev vlijeme olej, rozpálíme ho. Vložíme na něj cibuli i houby a podusíme je. Poté je odstavíme ze sporáku, necháme vychladnout a odležet. |
3 | Vroucí vodou spaříme rajčata a oloupeme z nich slupky. Oloupaná rajčata rozpůlíme, odstraníme z nich semínka. Dužinu z rajčat poté rozkrájíme na kostičky. Na kostky krájíme také sýr Mozzarella. |
4 | Do hmoždíře vložíme piniové ořišky, lístky bazalky i česnek, který jsme předtím oloupali a nasekali nadrobno. Vše utlučeme a přidáváme sůl. Dále přidáme ještě kousky Parmezánu, postupně po kapkách také olej. Vytvoříme roztíratelnou pastu, nakonec přilijeme ocet a opět vše promísíme. |
5 | Do misky vložíme uvařené těstoviny, podušené houby, kousky rajčat a Mozzarelly, směs promícháme. Přidáme pesto, opět zamícháme. Pokud je salát příliš suchý, přilijeme trochu vody z těstovin. Osolíme, opepříme a necháme salát hodinu odležet. Nakonec ho posypeme nadrobno rozsekanou petrželkou a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.