Hovězí na víně s pyré z pastináku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 225 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí na víně s pyré z pastináku
Celkový čas: | 225 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 190 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 52748 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
140 g | Celer bulvový |
150 g | Cibule |
1,2 kg | Hovězí plec |
200 ml | Hovězí vývar základní |
80 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
6 ks | Pepř černý celý |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
140 g | Petržel kořen |
100 g | Povidla švestková |
30 g | Protlak rajčatový |
50 g | Sádlo vepřové škvařené |
80 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
0,5 polévková lžíce | Tymián sušený |
1 l | Víno červené |
200 ml | Víno portské |
Na pyré | |
---|---|
1 ks | Cibule |
30 g | Cukr krupice |
80 g | Jablka |
160 g | Máslo čerstvé |
600 g | Pastinák |
2 ks | Skořice celá |
0,3 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 156,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Hovězí plec, Hovězí vývar základní, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Tymián sušený, Víno červené, Cibule, Cukr krupice, Jablka, Skořice celá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Povidla švestková, Protlak rajčatový, Víno portské, Máslo čerstvé, Pastinák mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Hovězí na víně s pyré z pastináku postup přípravy receptu:
1 | Petržel, celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli pod maso nakrájíme nahrubo. |
2 | Hovězí plec očistíme, opláchneme, osušíme a prošpikujeme klínky slaniny. Maso osolíme a opepříme. |
3 | Maso ze všech stran osmažíme na sádle dozlatova a vyjmeme. Do výpeku vložíme mrkev, celer, petržel, zarestujeme a přimícháme cibuli. Po minutě vmícháme nové koření, tymián, celý pepř, osmažíme a vmícháme protlak, povidla a za stálého míchání chvíli smažíme. Směs zalijeme větším dílem červeného vína, rozšleháme, přidáme maso a pod poklicí na mírném plameni dusíme. Během dušení mícháme a přiléváme zbylé víno. Maso by mělo být téměř udušené po dvou hodinách. Poté přilijeme vývar a dusíme dalších 15 minut. Hotové maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky vmícháme portské víno, promícháme a omáčku přecedíme do čistého kastrolu, povaříme minutu a odstavíme. Do omáčky zašleháme po částech kostičky másla. |
4 | V mezičase připravíme pastinákové pyré. Cibuli do pyré nakrájíme najemno. Pastinák oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec a jablko nakrájíme na kostičky. V kastrolu zpěníme na másle cibuli, přidáme jablko, skořici, cukr a za stálého míchání necháme směs zkaramelizovat. Do karamelu vmícháme pastinák, dvě minuty smažíme, přilijeme vodu, promícháme a na mírném plameni za častého míchání dusíme zhruba 30 minut. Poté ze směsi vyjmeme skořici a směs rozmixujeme dohladka. Na závěr pyré osolíme. |
5 | Maso podáváme nakrájené na plátky, přelité omáčkou s pastinákovým pyré. |