Chodské smažené vdolečky s marmeládou, tvarohem a šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chodské smažené vdolečky s marmeládou, tvarohem a šlehačkou
Chodské smažené vdolečky s marmeládou, tvarohem a šlehačkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 52820 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
0,6 dl | Olej stolní |
Kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
25 g | Droždí |
1 dl | Mléko plnotučné |
Těsto | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
60 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko plnotučné |
250 g | Mouka polohrubá |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na ozdobení | |
1 ks | Cukr skořicový |
200 g | Marmeláda meruňková |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
200 g | Tvaroh tvrdý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 179,1mg |
Draslík | 128,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 162,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 244,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej stolní, Cukr krupice, Droždí, Citronová kůra, Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr skořicový, Marmeláda meruňková, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh tvrdý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chodské smažené vdolečky s marmeládou, tvarohem a šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | V hrnečku si do 1 dl vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku, uděláme důlek, do kterého nalijeme vykynutý kvásek, přidáme mléko, 3 žloutky, vlažné rozpuštěné máslo, cukr, 2 špetky soli a citronovou kůru. Těsto důkladně promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi 1 hodinu. |
2 | Vykynuté těsto dáme na pomoučený plát. Zlehka z něj vyválíme plát asi 2-3 cm silný. Formičkou o průměru přibližně 8 cm vykrojíme vdolečky a necháme je ještě 10-15 minut kynout. |
3 | V pánvi si rozpálíme olej a vdolečky zvolna smažíme z každé strany dozlatova. Usmažené vdolečky necháme na papírové utěrce okapat z přebytečného oleje. Ze smetany si vyšleháme tuhou šlehačku. Vdolečky před podáváním potřeme meruňkovou marmeládou, posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, zdobíme šlehačkou, kterou posypeme skořicovým cukrem a podáváme. |