Jednoduchý recept

Domácí šunka

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
1
1
Špatný recept
1 1 Domácí šunka 5 1
Celkový čas: 130 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 90 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (40%)
ID receptu: 52875
Kategorie: Předkrmy

Ingredience

26 g Rychlosůl
850 g Vepřová kýta
250 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

23% Kalorie 459 kcal
Kilojoule 1 920kJ
0% Sacharidy 0 g
42% Tuky 32 g
6% Sodík 119 mg
72% Bílkoviny 40 g

Domácí šunka postup přípravy receptu:

1

Očištěné maso nakrájíme na 1,5 cm velké kostky a v robotu při nejmenší rychlosti 30 minut zpracováváme s rychlosolí a studenou vodou. Dbáme na to, aby se netvořila pěna, pak musíme míchání přerušit a nechat směs ustát.

2

Hotovou směs vložíme do mikrotenového sáčku, vložíme do formy na šunku, zavíčkujeme a 90 minut „vaříme“ ve vodě horké 90°C. Šunku necháme vychladnout a poté ji 24 hodin odložíme i s formou do lednice.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Domácí šunka
Než jsem si začala dělat vlastní domácí šunku, tak jsem na internetu prostudovala dost receptů a různých doporučení. Do běžného domácího šunkovaru - válce, se většinou šunka připravuje z 1 - 1,2 kg masa, ale to by mělo být uvedeno výrobcem. Malou část masa rozmělním a vznikne mi tzv spojka, šunka pak lépe drží pohromadě. Ve všech receptech se pro lepší chuť přidává buď lžíce medu nebo trošku cukru. Já dávám med. Podle receptu se mi zdá hodně, na 850 g masa 250 ml vody. Na 1 kg masa dávám maximálně 200 ml vody. Někdy dělávám jen a pouze s normální solí, ale šunka je trochu našedlá a přece jen má trochu jinou chuť. Zvolila jsem kompromis a dávám na 1 kg masa + 2 dl vody, 11 g Pragandy a 11 g obyčejné soli. Rozmezí které jsem vyčetla je 10-12 g Pragandy + 10 - 12 g soli. Nejprve hnětu, buď rukou nebo tím robotem pouze maso se solí, Pragandou a medem a až později přidávám po částech vodu. Dobře prohnětené maso nechávám v lednici cca 24 hodin odpočinout v dobře uzavřené dóze. Jednou za tuto dobu maso promíchám. Pak vložím do šunkovaru mikrotenový sáček, vkládám po částech maso a pěchuju, abych měla co jak nejméně vzduchových bublin. Pak šunkovar uzavřu a ještě nechám v chladničce cca 2-3 hodiny uležet, maso je už v něm stlačené. Šunku "vařím" ve vysokém a úzkém hrnci určeném na vaření špaget nebo chřestu. Teplotu se snažím udržet do 80 °C, při vyšší teplotě už šunka bude spíš chutnat jako vařené maso. Na 90 °C bych ji nepřipravovala, je to docela dost. Dělávám ji taktéž 90 - 100 minut, počítáno od doby dosažení požadované teploty, hlídám teploměrem. Po "uvaření" se nechá šunka v uzavřené formě a po zchladnutí ji dávám do chladničky. Z 1 kg masa je 1 kg šunky. Tento konkrétní recept ode mě palec nahoru nedostane, sorry
 
info@domaci-sunkovar.cz
Domácí šunka
vévévé.domaci-sunkovar.cz . Jedi tak se Vám podaří kvalitní domácí šunka, která drží a jde krájet.
 
kapřišupinka
Domácí šunka
Vypadá to zajímavě...vyzkouším
 
boralp@seznam.cz
Domácí šunka
Většinou se neuvádí, že v domácích šunkovarech je soudržnost hmoty malá, což se pozná zejména při krájení. Následuje pak zklamání. Tomu je ale možné se vyhnout. Maso (třeba oříšek kýty) nekrájím, ale ze stanoveného množství soli udělám roztok a ten pak vpravím postupně potravinářskou injekční stříkačkou do masa. Dále vložím do šunkovaru a mírně stlačené nechám ležet přes noc. Ráno (nebo v poledne blink dotlačím a "vařím" 11/2 hodiny na 75°C (el. zavař. hrnec - nebo hlídat...) Ve formě nechám pak do druhého dne pořádně vychladit. Pak krájím na kráječi na tenko, jako v řeznictví - nemá chybu. Věřím, že 50% lidí na netu jen blafuje a nikdy to nevyzkoušeli. Tak zkuste nekrájet. Nálev do stříkačky na 1kg masa : - 20g Pragandy + 1/2 lžičky cukru rozpustím (trošku zahřeji) ve 150ml vody. Té Pragandy se zase tak nebojte a nenechte se mediálně masírovat. Kdybyste ji pojídali po lžičkách, tak to určitě zdravé není, ale kdo normálně solí, tak ji může normálně použít. Jinak neuděláte nikdy chutí šunku, ale nějakou "meziňovku". (šunka z velkovýroby má 25 až 40g Pragandy a další "e"). Tak DOBROU CHUŤ.
 
Beata
Domácí šunka
Tento Váš postup by stál za vyzkoušení.blink

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
1
1
Špatný recept