Omáčka máslová se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka máslová se smetanou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 52921 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
150 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Ocet bílý vinný |
1 polévková lžíce | Ocet estragonový |
1 špetka | Pepř bílý |
2 ks | Šalotka |
2 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
100 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 46,6mg |
Draslík | 323,2mg |
Vláknina | 52,4mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,8mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Ocet estragonový, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Ocet bílý vinný nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Omáčka máslová se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky. Dáme ji do kastrolu a přilijeme k ní víno, ocet a rybí vývar. Vaříme směs a odpařujeme tekutinu, dokud nezbydou z původního objemu jenom asi tři lžíce. Ty potom přecedíme přes síto zpátky do kastrolu. |
2 | Na kousky nakrájíme máslo a vešleháváme je do tekutiny, ovšem omáčka se nesmí vařit. Vždy jakmile se jeden kousek másla rozpustí, vložíme další a šleháme. Pokračujeme, dokud postupně nezašleháme všechno máslo. |
3 | Když vznikne hladká omáčka, přidáme do ní ocet, osolíme ji a opepříme. Nakonec vmícháme smetanu a podáváme. |