Kuře po dalmátsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuře po dalmátsku
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 53009 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 polévková lžíce | Bazalka |
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Chilli paprička |
2 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1000 g | Kuře |
50 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká |
120 g | Olej rostlinný |
2 ks | Paprika červená |
2 ks | Paprika zelená |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 ks | Rajčata |
2 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 135,8mg |
Draslík | 687,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 81,8mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Citrony, Cukr krupice, Kuře, Olej rostlinný, Paprika červená, Paprika zelená, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Kuře po dalmátsku postup přípravy receptu:
1 | Kuře rozporcujeme, vykostíme, naklepeme a osolíme. Osolené kuřecí čtvrtky po obou stranách v kastrole na horkém oleji 10 minut opékáme, opečené porce uložíme do jiné nádoby a uchováme v teple. |
2 | Oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli, prolisujeme česnek, ostrouháme citron a vymačkáme z něj šťávu. Dále na proužky nakrájíme stopek a semen zbavené 2 zelené a 2 červené papriky, nadrobno nasekáme 2 chilli papričky, rajčata nakrájíme na osminky a nasekáme čerstvou bazalku. |
3 | Na výpeku z kuřat necháme zpěnit drobně nakrájenou cibuli s chilli papričkami, pak přidáme hladkou mouku a za stálého míchání necháme zasmahnout. Zásmažku zalijeme zeleninovým vývarem a citrónovou šťávou, svaříme na řídkou omáčku, přidáme sůl, mletý pepř, česnek a citrónovou kůru. Opečené maso vrátíme do omáčky. Nádobu zakryjeme pokličkou a na mírném ohni asi 30 minut dusíme doměkka. |
4 | Mezitím v pánvi na másle rozpustíme cukr, necháme ho zkaramelizovat, přidáme papriky s rajčaty, prudce je opečeme, stáhneme plamen, zakryjeme a ještě 5 minut dusíme. |
5 | Hotové maso přendáme z omáčky na ohřáté talíře, do omáčky vmícháme dušené papriky s rajčaty a směsí přelijeme porce masa. Servírujeme ozdobené lístky bazalky. |