Jednoduchý recept

Croissanty z plundrového těsta

  • Evropa
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Croissanty z plundrového těsta 5 1
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 53184
Kategorie: Sladké pečivo

Ingredience

1 kávová lžička Citronová kůra
70 g Cukr krupice
30 g Droždí
200 g Hera
70 g Máslo čerstvé
2 dl Mléko polotučné
500 g Mouka polohrubá
2 hrst Mouka pšeničná hrubá
1 špetka Sůl
3 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

19% Kalorie 372 kcal
Kilojoule 1 558kJ
13% Sacharidy 47 g
22% Tuky 17 g
5% Sodík 107 mg
15% Bílkoviny 9 g
Croissanty z plundrového těsta
  • Croissanty z plundrového těsta
  • 1
  • Croissanty z plundrového těsta
  • 2
  • Croissanty z plundrového těsta
  • 3
  • Croissanty z plundrového těsta
  • 4
  • Croissanty z plundrového těsta
  • 5
  • Vložit obrázek

Croissanty z plundrového těsta postup přípravy receptu:

1

Do vlažného mléka přidáme droždí, lžičku cukru a lžičku polohrubé mouky. Odložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.

2

Prosátou polohrubou mouku rozdělíme na půl. Z jedné půlky mouky spolu s Herou vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do lednice. Druhou půlku mouky dáme do misky, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru. Přilijeme hotový kvásek a ze surovin vypracujeme těsto, které se nelepí na ruce. Zabalíme do fólie a necháme v lednici 50 minut kynout.

3

Vál posypeme hrubou moukou. Vykynuté těsto rukou prohněteme, potom trochu rozválíme. Do středu položíme těsto z Hery, přeložíme ho vykynutým těstem a rozválíme. Rozválené těsto poskládáme do obálkového formátu a opět rozvalíme. Skládání a rozválení těsta opakujeme třikrát, potom těsto odložíme do lednice na 30 minut.

4

Těsto z ledničky vrátíme zase na hrubou moukou posypaný vál definitivně ho už rozválíme na velký plát. Z plátu těsta vykrajujeme trojúhelníky, které poté smotáme, aby nám vznikly Croissanty.

5

Hotové pečivo pokládáme na máslem vymazaný plech a necháme chvilku vykynout. Středy pečiva potřeme rozkvedlaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme 10 minut. Potom snížíme teplotu a dalších 10-15 minut dopečeme dozlatova.

Poznámka

Upečené a vychladlé pečivo z plundrového těsta můžeme zamrazit. Těsně před podáváním rozpečeme v pečící troubě, anebo v mikrovlnné troubě.

Komentáře a hodnocení

 
sonizna
Croissanty z plundrového těsta
Já jsem těsto dělala zrovna z dvojnásobného množství, protože je to časově náročné. Těsto jsem si nechala připravit v pekárně a pak už to byla hračka. Udělala jsem několik druhů croissantů - plněné nutellou, čokoládou či jen tak bez ničeho. Zbylé těsto jsem využila na vytvoření čokorolek a jednoho čokošnekablink. Všechno šlo krásně a bez problémů. Intervaly mezi jednotlivým kynutím jsem prodloužila na hodinu.
 
sonizna
Croissanty z plundrového těsta
Ještě jedna rada - croissanty se mi při pečení trochu připalovaly shora, vespod však zůstaly nedopečené. Vyřešila jsem to tak, že jsem nad ně dala při pečení ještě jeden prázdný plech a tak se mi podařilo dopéct je. Byly úžasné!

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept