Selské jitrnice - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Selské jitrnice
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 532 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
15 g | Česnek |
50 g | Cibule |
10 g | Citrony |
400 ml | Hovězí vývar základní |
150 g | Játra vepřová |
1 g | Majoránka |
2 g | Nové koření mleté |
2 g | Pepř černý mletý |
150 g | Sádlo škvařené |
30 g | Sůl |
1000 g | Vepřová hlava |
75 g | Vepřová střeva tenká |
100 g | Vepřové plíce |
100 g | Vepřový bok |
1 l | Voda pitná |
300 g | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 211,8mg |
Draslík | 307,1mg |
Vláknina | 600,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citrony, Hovězí vývar základní, Játra vepřová, Majoránka, Sádlo škvařené, Sůl, Vepřová střeva tenká, Vepřové plíce, Vepřový bok, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Nové koření mleté, Pepř černý mletý, Vepřová hlava, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Selské jitrnice postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou hlavu, bůček a plíce očistíme a opláchneme. Spolu s cibulí je uvaříme v mírně osolené vodě, vykostíme a na hrubo rozsekáme. |
2 | Vepřová játra opláchneme, najemno umeleme a promícháme je s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Přidáme rozsekané maso, česnek utřený se solí, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu, majoránku a mleté koření, zalijeme dávkou vývaru z masa a prejt promícháme a přisolíme. |
3 | Potom prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a 10-15 minut zvolna vaříme (uvařené jitrnice vyplavou na povrch). |
4 | Jitrnice vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout. |
5 | Před podáváním jitrnice opékáme na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem. |