Recept

Sladké šišky na židovský způsob

  • Polsko
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Sladké šišky na židovský způsob 5 1
Celkový čas: 40 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 10 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (33%)
ID receptu: 53405

Ingredience

1 ks Citrony
150 g Cukr krupice
70 g Cukr moučkový
20 g Cukr vanilka
100 g Droždí
500 g Džem broskvový
13 g Kypřicí prášek do pečiva
1 kg Mouka polohrubá
0,5 hrst Mouka pšeničná hrubá
1 l Olej slunečnicový
7 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí
5 dl Voda pitná
2 dl Vodka

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 495 kcal
Kilojoule 2 070kJ
19% Sacharidy 70 g
24% Tuky 18 g
10% Sodík 192 mg
17% Bílkoviny 10 g

Sladké šišky na židovský způsob postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme kvásek - droždí ve velké misce rozdrolíme, přidáme lžící krupicového cukru a spolu rozetřeme. Přimícháme lžíci polohrubé mouky, lžící vody a necháme na teplém místě vzejít.

2

Mezitím si z citronu nastrouháme kůru.

3

Do misky dáme vejce, žloutky a spolu se zbylým krupicovým cukrem vyšleháme do pěny. Směs přeložíme do misky s kváskem a dobře promícháme. Přisypeme vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, zbylou vodu, vlijeme vodku. Všechny suroviny promícháme. Za stálého míchání pomalu přisypeme zbylou polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme hladké a tuhé těsto.

4

Val pomočíme hrubou moukou, položíme na něj těsto a rozválíme na plát silný 2 cm. Potom z těsta ostrým nožem vykrajujeme čtverce. Do středu každého čtverce lžičkou položíme broskvový džem. Konce čtverců nadzvedneme nad džem a dobře je zmáčkneme. Tak vytvoříme šišky.

5

Olej vlijeme do velké pánve, rozpálíme ho a pokládáme do něho připravené šišky, které osmažíme ze všech stran do krásné růžové barvy.

6

Osmažené šišky vyndáváme z pánve, necháme okapat. Naskládáme je na oválný talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Poznámka

Takto připravené šišky podáváme studené, jako dezert, anebo sladký předkrm. Připravují se na svátek Chanuka nebo Purim.

Komentáře a hodnocení

 
Anajka
Uživatel uvařil tento recept
Těsto je příliš řídké, musela jsem dosypat mouku, ale výsledek stál za to, velká dobrota!

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept