Bažant na divokém koření se zázvorem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bažant na divokém koření se zázvorem
Bažant na divokém koření se zázvorem
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 53461 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
250 g | Anglická slanina |
1 ks | Bažant obecný |
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Cibule |
4 špetka | Pepř citronový |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
2 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
1,5 polévková lžíce | Zázvor celý |
Divoké koření | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
3 ks | Jalovec |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř 4 barev |
4 špetka | Tymián sušený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 360,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 833,5mg |
Vitamín B6 | 3,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bažant obecný, Cibule, Sůl, Voda pitná, Zázvor celý, Bobkový list, Nové koření celé, Tymián sušený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř citronový, Petržel kudrnka, Jalovec, Pepř 4 barev mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Bobkový list nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Bažant na divokém koření se zázvorem postup přípravy receptu:
1 | Několik dní odleželého, vykuchaného, oškubaného a očištěného bažanta důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme jej, posypeme zvenku i zevnitř solí a čerstvě pomletým divokým kořením, které sami připravíme z nového koření, celého černého pepře, pepře 4 barev, 1 bobkového listu, sušeného tymiánu a jalovce. (Čerstvě pomleté koření v misce před posypáním promícháme.) Kousek čerstvého zázvoru omyjeme, oloupeme a nastrouháme do misky. |
2 | Očistíme cibule, které rozkrájíme na poloviny. Vnitřek bažanta vytřeme nastrouhaným zázvorem, vložíme cibule, 1 bobkový list a otvor uzavřeme. Bažantí prsa potřeme citronovým pepřem a sušeným tymiánem. Celého bažanta obalíme do dlouhých plátků Anglické slaniny. Slaninu můžeme na několika místech přichytit párátky. Bažanta zabalíme do alobalu. Poté položíme na záda do pekáče a trychtýřem do alobalu nalijeme 1.2 litru vody. Alobal důkladně uzavřeme. Pekáč s bažantem dáme do rozehřáté trouby na 190°C-200°C a maso budeme dusit 2 hodiny. Během dušení se voda z alobalu vypaří, zůstane jen šťáva. |
3 | Bažanta opatrně rozbalíme, naporcujeme, dáme na talíře, ozdobíme omytými snítkami petrželky a servírujeme. |
Poznámka
K takto připravenému bažantu podáváme vařené brambory a pikantní brusinkový kompot. Hodí se k němu podávat též Rulandské modré víno nebo jiné, podobné chuti.