Velikonoční kuře - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční kuře
Velikonoční kuře
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 53481 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 g | Brambory vařené |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
400 g | Kompot broskvový |
1 kg | Kuře |
80 g | Máslo čerstvé |
160 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Voda pitná |
Nádivka | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Kopřiva |
1,3 dl | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Pampeliškové listy |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
5 ks | Rohlíky bílé |
0,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Uzené maso vařené |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 243,6mg |
Draslík | 633,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 111,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory vařené, Kmín drcený, Kuře, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Česnek, Cibule, Kopřiva, Pampeliškové listy, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kompot broskvový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rohlíky bílé, Uzené maso vařené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční kuře postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme nádivku. Rohlíky pokrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem s 2 rozšlehanými žloutky a 2 celými vejci. Vařené uzené maso pokrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme na malé kostičky. Česnek posekáme nadrobno. V pánvi na másle cibuli s česnekem zpěníme, přidáme maso, promícháme a krátce vše osmažíme. Ze 2 bílků vyšleháme tuhý sníh. Petrželku, pažitku, kopřivy a pampeliškové listy omyjeme pod tekoucí vodou, vodu setřepeme, bylinky drobně posekáme a přidáme k rohlíkům. Přidáme sůl, pepř, cibuli s masem, vše promícháme a zapracujeme sníh z bílků. |
2 | Očištěné, omyté kuře osušíme a vykostíme. Z kuřete bez kostí nám vznikne velký plát masa, který z obou stran osolíme a posypeme drceným kmínem. Celou plochu masa pokryjeme plátky slaniny (80 g), na ně navrstvíme nádivku a okraje masa spojíme tak, že je zašijeme. Vznikne nám "tunel". |
3 | Kuře dáme do pekáče, ve kterém jsme si na dno rozložili zbylé plátky slaniny. Okolo kuřete rozložíme nakrájené máslo, přilijeme vodu a kuře dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 1 hodinu dozlatova. Během pečení kuře poléváme výpekem. |
4 | Upečené kuře zbavíme nití, nakrájíme ho na porce a podáváme s vařenými brambory a broskvovým kompotem. |
Vždycky na jaře se na první kopřivy a jiné bylinky moc těším a cpu je, kam se dá