Slepice ála frikasé - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepice ála frikasé
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53783 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
200 g | Artyčoky |
200 g | Chřest bílý |
1 ks | Citrony |
60 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
250 ml | Víno bílé |
250 ml | Voda pitná |
100 g | Žampiony čerstvé |
Slepičí bujón [28675] | |
---|---|
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Libeček |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 267,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 68,0mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Chřest bílý, Citrony, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná, Žampiony čerstvé, Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 16% (pochoutková), Celer - nať, Libeček, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Slepice ála frikasé postup přípravy receptu:
1 | Slepičí bujón [28675]: |
2 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme, očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. |
3 | Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. |
4 | Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a využijeme ho k přípravě zadělávané slepice. |
5 | Oloupeme chřest, pokrájíme ho na kousky, v kastrolu rozehřejeme třetinu másla a chřest na něm podusíme. Přilijeme osolenou vodu, 15 minut vaříme. Očistíme žampiony, pokrájíme je a čtvrtiny. Vložíme do kastrolu druhou třetinu másla a žampiony na něm podusíme. |
6 | Na zbylé třetině másla zpěníme mouku, postupně k ní přiléváme víno i vývar, osolíme, opepříme, 15 minut vaříme. |
7 | Omyjeme artyčoky a použijeme z nich jenom srdíčka. Ta rozkrájíme na čtvrtiny, vložíme do omáčky, přidáme povařený chřest a podušené žampiony. Omáčku nakonec dochutíme citronovou šťávou a povaříme. |
8 | V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky, zahřejeme, ale už nevaříme. Nakonec omáčkou přelijeme kousky slepice a posypeme posekanou petrželkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.