Pečená jelení kýta marinovaná ve víně s perníkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 270 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená jelení kýta marinovaná ve víně s perníkem
Pečená jelení kýta marinovaná ve víně s perníkem
Celkový čas: | 270 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 240 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53813 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
80 g | Chléb konzumní |
100 g | Cibule |
1 ks | Citron |
4 ks | Hřebíček |
2 ks | Jalovec |
1 kg | Jelení kýta |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Perník |
120 g | Slanina vepřová |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
1 l | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 205,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 49,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Hřebíček, Kmín drcený, Nové koření celé, Pepř černý celý, Slanina vepřová, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Jalovec, Jelení kýta, Pepř černý mletý, Perník, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citron nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená jelení kýta marinovaná ve víně s perníkem postup přípravy receptu:
1 | Slaninu nakrájíme na hranolky. Odblaněné a vykostěné maso z jelení kýty naklepeme a prošpikujeme slaninou, vložíme do hrnce, zalijeme červeným vínem a dáme na 4 dny do chladničky (nebo jiné chladné místo) uležet. Maso musí být celé ponořené a každý den ho obracíme. |
2 | Před pečením maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, pomletým jalovcem a dáme ho do pekáče. K masu přiložíme oloupané cibule, které jsme pokrájeli na kolečka, bobkové listy, celý pepř, hřebíčky, nové koření a omytý, na čtvrtky rozkrájený citron. Maso podlijeme 4 dl vína, ve kterém bylo naložené a pečeme téměř 3 hodiny v předehřáté troubě dozlatohněda při 190°C - 200°C. Během pečení maso poléváme výpekem. |
3 | Mezitím si nastrouháme do misky tvrdší chleba a perník na zahuštění. |
4 | Upečenou kýtu vyjmeme, výpek zahustíme chlebem, perníkem, smetanou a dochutíme solí. |
5 | Měkké, dozlatohněda upečené maso naporcujeme, přelijeme smetanovým výpekem a servírujeme. |