Rajčatový salát s hruškami, švestkami a omáčkou s meruňek a medu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajčatový salát s hruškami, švestkami a omáčkou s meruňek a medu
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 53871 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 ks | Bazalka |
0,3 ks | Chilli paprička |
100 ml | Džus broskvový |
2 ks | Hrušky |
1 špetka | Kari koření |
1 špetka | Koriandr mletý |
50 g | Maliny |
2 ks | Máta |
2 polévková lžíce | Med včelí |
4 ks | Meruňky |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
2 ks | Ořechy vlašské |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
2 ks | Rajčata |
2 ks | Ryngle |
1 kávová lžička | Sezam - semena |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Švestky |
100 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 745,6mg |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,1mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Chilli paprička, Džus broskvový, Hrušky, Kari koření, Koriandr mletý, Maliny, Máta, Med včelí, Meruňky, Ořechy vlašské, Pomeranče, Rajčata, Sezam - semena, Sůl, Švestky, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Ryngle mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Rajčatový salát s hruškami, švestkami a omáčkou s meruňek a medu postup přípravy receptu:
1 | Zralé meruňky důkladně omyjeme, odstraníme pecky, dužinu pokrájíme na malé kousky. Přemístíme do kastrůlku, přidáme kousek chilli papričky, mletý koriandr, 100 ml vody, přivedeme k varu a přibližně 10 - 15 minut povaříme. Poté papričku vyjmeme a meruňky v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. |
2 | Broskvový džus rozmícháme s medem, vlime do pánve a necháme zredukovat na polovinu množství. Přisypeme na jemno nastrouhané ořechy, přidáme meruňky, propasírované přes husté síto. |
3 | Rajčata opláchneme, očistíme, rozkrojíme podélně, poté ještě na malé klínky. V misce je promícháem s olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Hrušky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, i se slupkou je pokrájíme na plátky široké cca 0,5 cm. Ty znovu překrájíme na klínky. Švestky i blumy omyjeme a nařízneme tak, abychom mohli vyjmout pecky. Pokrájíme je na tenké plátky a smícháme s hruškami, sezamem, šťávou vymačkanou z pomeranče i kari kořením. Bazalkové listy a lístky citronové máty naporcujeme ostrým nožem na tenkou slámu. |
4 | Do středu každého talíře naaranžujeme směs švestek, blum a hrušek, přidáme rajčata, doplníme čerstvými malinami, posypeme bylinkami, zakápneme džusem z ovoce. Dokola salát přelijeme meruňkovo-medovou omáčkou, ihned podáváme. |