Vepřová pečeně po balkánsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová pečeně po balkánsku
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54098 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
4 ks | Feferony |
2 ks | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej z pšeničných klíčků |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Petržel kořen |
0,5 kávová lžička | Protlak rajčatový |
50 g | Rozmarýn čerstvý |
150 g | Slanina vepřová |
2 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
800 g | Vepřová kýta |
250 ml | Víno bílé |
125 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 159,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 463,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 147,5mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Feferony, Petržel kořen, Rozmarýn čerstvý, Slanina vepřová, Sůl, Tymián čerstvý, Vepřová kýta, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej z pšeničných klíčků nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Vepřová pečeně po balkánsku postup přípravy receptu:
1 | Omytou a osušenou vepřovou kýtu osolíme a opepříme. Feferonky nakrájíme na nudličky. Špičkou nože děláme vpichy do masa a vkládáme do nich feferonky. Rozetřeme 2 stroužky česneku a potřeme jím maso. Potom kýtu obalíme v plátcích slaniny a zavážeme potravinářskou nití jako roládu. |
2 | Vlijeme do pekáče olej, maso na něm opečeme ze všech stran a přidáme 125 ml vody. |
3 | Předehřejeme troubu na 180 °C. Pekáč s masem vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Během pečení přeléváme maso šťávou. |
4 | Mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninové kostičky přidáme v polovině pečení k masu. Vložíme k masu ještě rajčatový protlak, tymián, rozmarýn a bílé víno. |
5 | Hotové maso vyndáme z pekáče a necháme odpočinout. |
6 | Šťávu přecedíme přes síto a podáváme s masem. |