Pečený zaječí hřbet na jablkách - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený zaječí hřbet na jablkách
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54111 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
6 cl | Calvados |
0,5 ks | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 špetka | Hřebíček mletý |
4 ks | Jablka |
4 ks | Jalovec |
2 polévková lžíce | Kompot brusinkový |
50 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej z pšeničných klíčků |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
0,5 ks | Pomeranče |
1 kávová lžička | Rozmarýn čerstvý |
50 g | Šalvěj čerstvá |
1 špetka | Skořice mletá |
50 g | Slanina vepřová |
125 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
3 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
800 g | Zaječí maso |
250 ml | Zvěřinový vývar |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 201,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 79,0mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cukr krupice, Hřebíček mletý, Jablka, Petržel kořen, Pomeranče, Rozmarýn čerstvý, Šalvěj čerstvá, Skořice mletá, Slanina vepřová, Sůl, Tymián čerstvý, Zaječí maso mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Calvados, Jalovec, Kompot brusinkový, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej z pšeničných klíčků, Zvěřinový vývar nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Pečený zaječí hřbet na jablkách postup přípravy receptu:
1 | Očištěný zaječí hřbet osolíme a opepříme. Tymián, rozmarýn, šalvěj, jalovec, skořici i hřebíček roztlučeme v hmoždíři. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Zaječí hřbet potřeme vzniklou směsí a necháme alespoň hodinu marinovat. |
2 | Předehřejeme troubu na 180°C. Do pekáče vlijeme olej, přidáme máslo a hřbet opečeme. Oškrábeme mrkev, celer, petržel, vše pokrájíme nadrobno. Nakrájenou zeleninu vložíme do pekáče, opečeme a přilijeme polovinu calvadosu. Pečeme ještě 25 minut. |
3 | Omyjeme a oloupeme jablka, rozkrojíme je na polovinu, odstraníme jádřince. Poté rozkrájíme jablka na měsíčky. |
4 | V pánvi na zbytku másla necháme zkaramelizovat cukr. Vmícháme do něj jablka a prohřejeme je, přilijeme zbytek calvadosu, zakryjeme poklicí a dvě minuty dusíme. |
5 | Vyndáme hřbet z pekáče, odstraníme z něj slaninu, rozředíme vývarem vypečenou šťávu a provaříme ji na plotně. Přidáme brusinkový kompot a lisujeme přes síto. Vlijeme do omáčky smetanu a vaříme ji do zhoustnutí. |
Poznámka
Servírujeme teplé.