Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 54184

Ingredience

2 ks Cibule
80 g Máslo čerstvé
3 polévková lžíce Olej olivový
400 g Rýže Arborio
135 g Sýr Parmezán
1 kávová lžička Sůl mořská
1 dl Víno bílé
1 l Vývar zeleninový

Nutriční hodnoty jedné porce

44% Kalorie 863 kcal
Kilojoule 3 609kJ
29% Sacharidy 104 g
49% Tuky 36 g
110% Sodík 2 g
45% Bílkoviny 25 g

Risotto po italsku postup přípravy receptu:

1

Rýži v sítu důkladně promyjeme pod tekoucí vodou a necháme ji okapat.

2

Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném olivovém oleji ji zpěníme s 2 špetkami soli. Snížíme teplotu a pod poklicí ji pak budeme dusit asi 4 - 5 minut. Poté přidáme rýži, zvýšíme teplotu a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Když rýže zesklovatí, přilijeme víno, promícháme a jakmile v rýži zůstane jen aroma po vínu, přilijeme 1.5 dl domácího zeleninového vývaru a snížíme teplotu. Rýži pomalu vaříme do doby, až se tekutina vyvaří, pak znovu přidáme 1.5 dl vývaru a špetku soli. Toto opakujeme do doby, až se rýže uvaří. Během vaření rýži promícháme a případně dochutíme solí.

3

Uvařenou rýži odstavíme z plotny, přidáme 100 g nastrouhaného parmazánu a 80 g másla. Vše důkladně promícháme a necháme rýži zakrytou poklicí 2 minuty. Takto připravené risotto má krémovou konzistenci, kde se všechny chutě výborně prolínají. Risotto podáváme posypané nastrouhaným zbylým parmazánem.

Poznámka

K risottu se hodí kulatá rýže - druh Arborio, Carnaroli ap. K takto základnímu risottu můžeme přidávat další ingredience: maso, houby, zeleninu, bylinky aj.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept