Podušené červené zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Podušené červené zelí
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54327 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 ks | Hřebíček |
2 ks | Jablka |
2 polévková lžíce | Ocet vinný červený |
50 g | Sádlo škvařené |
2 špetka | Sůl |
125 ml | Víno červené |
125 ml | Voda pitná |
1 ks | Zelí hlávkové červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 12,1mg |
Draslík | 493,6mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 78,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr krupice, Hřebíček, Jablka, Ocet vinný červený, Sádlo škvařené, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Zelí hlávkové červené mají zadané všechny známé hodnoty.

Podušené červené zelí postup přípravy receptu:
1 | Hlávku zelí omyjeme a oddělíme z ní vnější listy. Rozpůlíme ji. Odkrojíme z ní košťál. Půlky zelí nakrájíme a nakrouháme na nudličky. Jablka omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Oddělíme z nich jádřince. Oloupeme je a nakrájíme nadrobno. |
2 | Ve větším kastrolu si rozehřejeme sádlo. Přidáme na něj pokrájená jablka, zasypeme cukrem, promícháme a necháme zkaramelizovat. Vložíme zelí a dusíme ho. Do cibule zapíchneme bobkový list a hřebíčky. Vložíme k ní zelí. Osolíme a zakápneme octem. Zalijeme vínem a vodou. Ztlumíme teplotu, promícháme a dusíme 40 minut. Zelí se ovšem nesmí rozvařit. Hotové podáváme. |
Poznámka
Nakonec můžeme k zelí vmíchat 2 lžíce brusinkového kompotu. Červené zelí můžeme podávat jako přílohu k vepřové pečeni, huse nebo kachně. Tuk použijeme podle toho, k čemu chceme zelí podávat.