Nákyp z vařené brokolice a květáku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nákyp z vařené brokolice a květáku
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54339 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
500 g | Brokolice |
500 g | Květák |
50 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Sůl |
200 g | Šunka dušená |
100 g | Sýr Ementál (Primátor) |
4 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 314,1mg |
Draslík | 847,8mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 171,8mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Šunka dušená, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nákyp z vařené brokolice a květáku postup přípravy receptu:
1 | Brokolici a květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Košťály nakrájíme na kostičky. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a oba druhy zeleniny v ní uvaříme. Slijeme vývar a dáme si ho stranou. |
2 | Brokolici a květák necháme na sítu okapat. Na kostičky nakrájíme šunku. Předehřejeme si troubu na 200°C. |
3 | V kastrolu rozehřejeme 40 g másla a na něm zpěníme mouku. Stále mícháme, přilijeme vývar z květáku a brokolice a mléko. Počkáme, dokud nepřijde k varu a několik minut omáčku vaříme. Pak ji odstavíme ze sporáku. Rozklepneme si vejce a do omáčky v mícháme žloutky, bílky si ponecháme stranou. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. |
4 | Zbytkem másla vymažeme formu na nákyp. Zaplníme ji vrstvami brokolice, květáku a šunky, jednotlivé vrstvy přitom střídáme. |
5 | Ušleháme sníh z bílků a zamícháme ho do omáčky. Zeleninu zalijeme omáčkou. Posypeme povrch strouhaným sýrem a formu vložíme do trouby. Zapékáme 30 minut. |