Recept

Špikovaná játra s restovanou zeleninou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 54516

Ingredience

Špikovaná játra
2 ks Bobkový list
1 ks Cibule
1 dl Hovězí vývar základní
800 g Játra hovězí
20 g Kapary
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
3 polévková lžíce Olej slunečnicový
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
4 polévková lžíce Protlak rajčatový
1 kávová lžička Sůl
3 dl Víno červené
2 stroužek Česnek
1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
100 g Špek
Restovaná zelenina
0,3 ks Celer bulvový
80 g Cuketa
1 ks Kedlubna
1 ks Mrkev kořen
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
2 špetka Pepř bílý
0,5 kávová lžička Sůl
5 dl Voda pitná
Ochucená rajčata
1 kávová lžička Olej chilli
12 ks Rajčata
2 špetka Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

44% Kalorie 876 kcal
Kilojoule 3 666kJ
11% Sacharidy 38 g
72% Tuky 54 g
34% Sodík 686 mg
85% Bílkoviny 48 g

Špikovaná játra s restovanou zeleninou postup přípravy receptu:

1

Hovězí játra omyjeme a osušíme. Špek nakrájíme na hranolky silné necelý centimetr. Pomocí špikovací jehly játra prošpikujeme. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, cuketu, cibuli, česnek a kedlubnu. Zeleninu (mrkev, celer, kedlubna, cuketa) nakrájíme na hranolky.

2

V hrnci si rozpálíme máslo s olejem, na něm zprudka játra orestujeme z každé strany dozlatova. Osolíme je, opepříme, přidáme cibuli, kterou spolu s játry smažíme dorůžova. Přilijeme hovězí vývar. Přidáme bobkové listy, rajský protlak, omyté lístky šalvěje a játra pod poklicí dusíme přibližně 20 minut.

3

Mezitím si v rendlíku přivedeme k varu 5 dl vody. Jakmile se začne vařit, vložíme do ní zeleninu a vaříme ji 1 minutu. Poté ji scedíme, zchladíme pod studenou vodou a necháme okapat. V pánvi si rozehřejeme na správnou teplotu olivový olej s máslem a pokrájenou zeleninu krátce orestujeme (1-2 minuty). Ochutíme ji solí, čerstvě pomletým pepřem a vyjmeme ji z omastku.

4

Když jsou játra měkké, vyjmeme je, šťávu přecedíme a hustou směs propasírujeme zpět do hrnce. Štávu dochutíme prolisovaným česnekem a kapary. Přidáme červené víno a necháme přejít varem.

5

Cherry rajčata omyjeme, osušíme, rozkrájíme na poloviny a ochutíme je solí. Na plátky pokrájená játra dáme na talíře, Ozdobně k nim položíme restovanou zeleninu a cherry rajčata, která pokapeme chilli olejem a servírujeme.

Poznámka

K játrům podáváme uvařené špecle polité rozpuštěným máslem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept