Recept

Smetanovo-křenová omáčka s uzeným jazykem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 80 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 54525

Ingredience

Vařený jazyk
1 ks Bobkový list
1 ks Cibule
1 kg Hovězí uzený jazyk
5 ks Nové koření celé
1 kávová lžička Sůl
1,5 l Voda pitná
2 stroužek Česnek
Omáčka
1,5 kávová lžička Cukr krupice
1,5 dl Hovězí vývar základní
220 g Křen
0,5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
2,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
0,5 kávová lžička Sůl
Jíška
150 g Mouka pšeničná hladká T 650
100 g Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

66% Kalorie 1,298 kcal
Kilojoule 5 431kJ
11% Sacharidy 41 g
136% Tuky 102 g
21% Sodík 429 mg
99% Bílkoviny 56 g

Smetanovo-křenová omáčka s uzeným jazykem postup přípravy receptu:

1

Uzený jazyk důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme očištěnou cibuli s česnekem, bobkovým listem, novým kořením, solí a pomalu pod poklicí vaříme 70-80 minut.

2

Přibližně 15 minut před dovařením uvaříme smetanovo-křenovou omáčku. Oloupeme, omyjeme křen, který jemně nastrouháme. V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji hovězím vývarem, jíšku rozšleháme metličkou, aby se netvořily hrudky a pomalu ji vaříme 5 minut. Přidáme sůl, cukr a ocet, vaříme další 2-3 minuty. Nakonec přidáme sladkou smetanu a za stálého míchání přidáme křen.

3

Uvařený měkký jazyk vyjmeme z vývaru, dáme do síta, propláchneme znovu pod studenou vodou a sloupneme ho. Přes vlákno jazyk nakrájíme na plátky. Na talíře nalijeme smetanovo-křenovou omáčku. Na ni poklademe ozdobně plátky jazyka a servírujeme.

Poznámka

Ke křenové omáčce nejčastěji podáváme houskový nebo karlovarský knedlík.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept