Recept

Vepřový domácí prejt zapékaný v těstě s lepenicí

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 190 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 150 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 54594

Ingredience

500 g Listové těsto
Prejt
1 ks Bobkový list
2 ks Cibule
250 g Játra vepřová
0,5 polévková lžíce Majoránka
4 ks Nové koření celé
6 ks Pepř černý celý
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
2 polévková lžíce Sádlo škvařené
0,5 polévková lžíce Sůl
500 g Vepřové koleno
250 g Vepřový bok
2 l Voda pitná
Lepenice
400 g Brambory
1 ks Cibule
0,5 kávová lžička Kmín celý
2 polévková lžíce Sádlo škvařené
2 kávová lžička Sůl
50 g Vepřové škvarky
8 dl Voda pitná
200 g Zelí kysané

Nutriční hodnoty jedné porce

40% Kalorie 790 kcal
Kilojoule 3 305kJ
10% Sacharidy 35 g
79% Tuky 59 g
19% Sodík 377 mg
54% Bílkoviny 31 g

Vepřový domácí prejt zapékaný v těstě s lepenicí postup přípravy receptu:

1

Nejdříve uvaříme prejt. Do většího hrnce dáme omyté maso: ovarové koleno, vepřový bůček, vepřová játra, přidáme očištěnou celou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření a sůl. Maso zalijeme přibližně 1,5 - 2 litry vody a uvaříme do měkka při mírnější teplotě (vaříme přibližně 90 - 110 minut).

2

Listové těsto rozválíme na plát, ten rozdělíme na 5 dílů. Každým dílem vyložíme vyšší, žáruvzdornou formičku tak, že okraje těsta budou přečnívat přes okraje. Očištěné 2 větší cibule drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme sádlo (2 lžíce) a cibuli zpěníme do růžova. Polovinu odložíme, tu použijeme do brambor, druhou polovinu cibule dáme později do mletého masa.

3

Měkké uvařené maso pokrájíme na kousky a jemně ho pomeleme na masovém strojku. Pomleté maso v míse důkladně promícháme s 1 zpěněnou cibulí, pepřem, majoránkou a solí podle chuti. Směs rozdělíme do připravených formiček s těstem a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme přibližně 15 - 20 minut, tedy do doby, až jsou okraje těsta a prejt upečené do zlatova.

4

Mezitím přibližně 30 minut před dovařením masa oloupeme a omyjeme brambory. Pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 6 - 7 dl vody, přidáme sůl, kmín a brambory uvaříme do měkka. Vaříme je 20 minut. Kysané zelí vložíme do rendlíku, přilijeme 1 dl vody a podusíme pod poklicí asi 10 minut.

5

Uvařené brambory slijeme a rozšťoucháme. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce sádla, na něm rozehřejeme vepřové škvarky, šťouchané brambory smícháme s podušenou cibulí, škvarky se sádlem a kysaným zelím. Takto upravenou bramborovou "lepenici" dochutíme solí a podáváme k upečenému prejtu.

Poznámka

Servírujeme teplé.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept