Rýžový zeleninový nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový zeleninový nákyp
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54595 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
50 g | Cibulka jarní |
100 g | Fazolové lusky zelené |
100 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Paprika červená |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 ks | Paprika žlutá |
2 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
200 g | Rýže loupaná |
2 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Ementál (Primátor) |
4 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
500 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 425,0mg |
Draslík | 574,8mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 90,7mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Fazolové lusky zelené, Paprika červená, Paprika mletá sladká, Paprika žlutá, Rýže loupaná, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Sýr Ementál (Primátor), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Rýžový zeleninový nákyp postup přípravy receptu:
1 | Papriky, mrkev a fazolky omyjeme, jarní cibulky oloupeme a pokrájíme na kolečka včetně natě. Papriky rozkrojíme na poloviny, odstraníme bílé žebroví a semínka, nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme, krájíme na kostičky, fazolky na kousky o délce asi 3 centimetrů. |
2 | Do hrnce vlijeme olej, pokrájenou zeleninu na něm opečeme. Vsypeme rýži a opečeme ji, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem. Počkáme, dokud nedojde k varu, poté přikryjeme a dusíme 20 minut při mírné teplotě. Vyklopíme obsah do mísy a necháme vychladnout. |
3 | Předehřejeme troubu na 200 ºC. |
4 | V misce utřeme máslo a žloutky, přidáme polovinu nastrouhaného sýra, nadrobno nasekanou petrželku. Zamícháme rýži se zeleninou, opepříme, osolíme, přidáme mletou papriku. |
5 | Ušleháme sníh z bílků, vmícháme do rýže. |
6 | Zapékací misku vyplníme hmotou, vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Po 15 minutách pečení přidáme zbytek sýra. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Kdo nechce vegetariánský nákyp, může přidat na kousky pokrájenou šunku.