Vepřová panenka s pražskou šunkou a zeleným chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 1265 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová panenka s pražskou šunkou a zeleným chřestem
Celkový čas: | 1265 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 1230 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54656 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1,5 kávová lžička | Sůl |
180 g | Šunka pražská |
600 g | Vepřová panenka |
Bylinková směs | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Kerblík |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Restovaný chřest s cibulí | |
500 g | Chřest zelený |
1 ks | Cibule |
100 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
3 špetka | Pepř bílý |
3 špetka | Sůl |
Na zjemnění šťávy | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Vepřové demi-glace - základ masových omáček | |
160 g | Celer bulvový |
200 g | Cibule |
1 kg | Kosti vepřové |
2 l | Masový vývar |
170 g | Mrkev kořen |
1,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
170 g | Petržel kořen |
200 g | Slanina vepřová |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
7 dl | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 433,0mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 272,6mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 70,4mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 46,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vepřová panenka, Česnek, Kerblík, Pažitka, Rozmarýn čerstvý, Tymián čerstvý, Cibule, Pepř bílý, Sůl, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Šunka pražská, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Chřest zelený, Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský, Máslo čerstvé, Kosti vepřové, Masový vývar, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vepřová panenka s pražskou šunkou a zeleným chřestem postup přípravy receptu:
1 | Vepřové demi-glace - základ masových omáček: |
2 | Vepřové kosti z kotlety očistíme a dobře omyjeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Uzenou slaninu pokrájíme na kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. |
3 | Ve větším hrnci rozehřejeme slaninu, na ni osmažíme kosti dozlatova. Poté je vyjmeme, na omastek přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, promícháme a společně smažíme dozlatova. Přilijeme 7 dl červeného vína a 2 litry silného masového vývaru. Přidáme sůl, celý pepř a vývar přivedeme k varu. Poté ztlumíme teplotu a vývar budeme vařit tak, že bude pod poklicí jen lehce probublávat. |
4 | Základ masových omáček "demi-glace" vaříme pomalu 20 hodin. Poté jej scedíme a svaříme přibližně na 5-6 dl. |
5 | Omyjeme čerstvé bylinky (rozmarýn, petrželku, tymián, kerblík, pažitku), vodu setřepeme a bylinky drobně pokrájíme. V misce je promícháme s nadrobno posekaným česnekem, čerstvě pomletým pepřem a olivovým olejem (2 lžíce). Omytý a osušený špalíček masa - vepřové panenky, bez blanek obalíme nahusto v připravených bylinkách. Maso zabalíme do potravinářské fólie a dáme do druhého dne do chladničky odležet. |
6 | Druhý den očistěné cibule pokrájíme nadrobno. Zelený čerstvý chřest oloupeme, spodní tvrdé části odřežeme (asi 1/3). V pánvi rozehřejeme olej (3 lžíce), maso v bylinkách osolíme a orestujeme z každé strany dozlatova. Restujeme přibližně 2-3 minuty z každé strany. Maso přendáme do zapékací mísy i s omastkem a dáme "dojít" do předehřáté trouby na 80°C přibližně na 15 minut. Maso dopékáme, aby bylo růžové a šťavnaté. |
7 | Mezitím v druhé pánvi rozpálíme máslo s 1 lžíci oleje a 1/2 chřestu s cibulí orestujeme dozlatova. Poté chřest osolíme, posypeme bílým pepřem, zmírníme teplotu a pod poklicí dusíme 3 minuty. Opečené maso, 2/2 chřestu a plátky pražské šunky dáme do rozpáleného grilu na 200°C, Grilujeme je přibližně 3-4 minuty. Do zapékací mísy s výpekem z masa přidáme šťávu z chřestu, 100 g masového vývaru demi-glace, promícháme a necháme jen přejít varem. Potom šťávu přecedíme a zašleháme do ní 2 lžíce másla - už nevaříme. |
8 | Na talíře naaranžujeme dušený i grilovaný chřest, pokrájené maso na plátky, přelijeme demi-glace, grilované plátky šunky ozdobně přehneme a servírujeme. |
Poznámka
K panence s pražskou šunkou a chřestem podáváme nasucho opečené nové malé brambory nebo bílé křupavé pečivo. Vepřové demi-glace je silně zredukovaný masový fond, který použijeme při přípravě speciálních masových omáček nebo šťáv k minutkovým masům.