Karamelový krém s koňakem

95 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
424 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
18 g
Sacharidy
55 g
Cukr
25 g
Vápník
116 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Formičky na nákyp ponoříme do horké vody.
  • 2
    Předehřejeme troubu na 160 °C. Kastrol, případně hluboký plech naplníme vodou na tloušťku dva prsty a vsuneme do trouby.
  • 3
    Do hrnku vsypeme hnědý cukr. Přidáme lžíci koňaku a 2 lžíce vody. Necháme zkaramelizovat. Polovinu karamelového krému vlijeme do formiček.
  • 4
    Ke zbylé polovině karamelu přidáme lžíci koňaku, 2 lžíce vody a povaříme.
  • 5
    Do dalšího hrnku vlijeme smetanu a mléko. Nakrojíme podélně vanilkový lusk a vložíme do hrnku s mlékem a smetanou. Zahřejeme.
  • 6
    V misce ušleháme šlehačem z vajec a cukru krém, ale tak, aby nezpěnil. Cukr se musí úplně rozpustit.
  • 7
    Ze směsí mléka a smetany vyjmeme vanilkový lusk a vyškrábeme dřeň, kterou vložíme do smetanovo-mléčné směsi. Horkou směs pak po částech vmícháme do žloutkového krému. Vzniklý krém potom přecedíme přes síto do formiček. Navrch vlijeme zbytek povařeného karamelu. Formičky naplníme pouze do dvou třetin, protože jejich obsah nabude.
  • 8
    Vložíme naplněné formičky do vodní lázně a zakryjeme alobalem. V troubě pečeme 45 minut.
  • 9
    Vyndáme formičky, přikryjeme je a chladíme 4 hodiny Okraj potom uvolníme nožem a vyklopíme na talířky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.