Recept

Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 230 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 190 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 54670

Ingredience

Kaldoun
150 g Celer bulvový
1 ks Cibule
200 g Mrkev kořen
100 g Nudle domácí
2 polévková lžíce Pažitka
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
150 g Petržel kořen
1,2 dl Smetana 33% (šlehačka)
2 kávová lžička Sůl
1 kg Vepřová žebra
2,5 l Voda pitná
Jíška
60 g Mouka pšeničná hladká T 650
100 g Máslo čerstvé
Zavářka - špekové knedlíčky s bylinkami
1 dl Mléko polotučné
4 polévková lžíce Mouka polohrubá
2 špetka Muškátový oříšek
1 polévková lžíce Pažitka
3 špetka Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Petržel - nať
2 ks Rohlíky bílé
2 špetka Sůl
2 ks Vejce slepičí
30 g Vepřový bok uzený
20 g Špek

Nutriční hodnoty jedné porce

44% Kalorie 872 kcal
Kilojoule 3 647kJ
8% Sacharidy 29 g
90% Tuky 67 g
31% Sodík 623 mg
65% Bílkoviny 36 g

Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber postup přípravy receptu:

1

Vepřová žebra omyjeme a dáme do hrnce s 2,5 l vody, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a žebra vaříme tak, že voda bude jen mírně probublávat. Vaříme 3 hodiny.

2

Připravíme si zavářku - špekové knedlíčky s bylinkami: Špek (nejlépe domácí) a uzený prorostlý bůček nakrájíme na drobné kostičky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu z bylinek setřepeme a drobně je pokrájíme.

3

Kostičky špeku rozpustíme v rendlíku a vysmažíme je na zlaté škvarky. Necháme je vychladnout. 2 rohlíky pokrájíme na kostky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Poté k nim přidáme vychladlé škvarky i s omastkem, na malé kostičky pokrájený uzený bůček, polohrubou mouku (2 lžíce), vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a směs dobře promícháme. Necháme ji asi 10 minut odpočinout, poté ze směsi vytvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru přibližně 3 cm, které obalíme v polohrubé mouce (2-lžíce).

4

Ještě očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli. Přibližně po 135 minutách vaření vepřových žeber, dáme do polévky všechnu zeleninu vcelku. Po 3 hodinách vaření polévku scedíme, maso ze žeber obereme a zeleninu nakrájíme na kousky.

5

Vývar znovu přivedeme k varu. V pánvi na rozehřátém másle usmažíme z hladké mouky světlou jíšku, kterou zahustíme vývar. Za občasného promíchání jíšku povaříme asi 5 minut. Poté vložíme do polévky špekové knedlíčky, domácí široké nudle, pokrájené maso, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme 7-8 minut.

6

Nakonec do polévky přimícháme našlehanou sladkou smetanu. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Kaldoun s nudlemi a knedlíčky rozlijeme do talířů, porce posypeme pažitkou a servírujeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept