Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 230 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber
Celkový čas: | 230 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 190 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54670 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Kaldoun | |
---|---|
150 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
200 g | Mrkev kořen |
100 g | Nudle domácí |
2 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
150 g | Petržel kořen |
1,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
1 kg | Vepřová žebra |
2,5 l | Voda pitná |
Jíška | |
100 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Zavářka - špekové knedlíčky s bylinkami | |
1 dl | Mléko polotučné |
4 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
2 špetka | Muškátový oříšek |
1 polévková lžíce | Pažitka |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rohlíky bílé |
20 g | Špek |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
30 g | Vepřový bok uzený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 262,8mg |
Draslík | 692,1mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Pažitka, Petržel kořen, Sůl, Vepřová žebra, Voda pitná, Muškátový oříšek, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Nudle domácí, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rohlíky bílé, Vepřový bok uzený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Špek nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber postup přípravy receptu:
1 | Vepřová žebra omyjeme a dáme do hrnce s 2,5 l vody, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a žebra vaříme tak, že voda bude jen mírně probublávat. Vaříme 3 hodiny. |
2 | Připravíme si zavářku - špekové knedlíčky s bylinkami: Špek (nejlépe domácí) a uzený prorostlý bůček nakrájíme na drobné kostičky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu z bylinek setřepeme a drobně je pokrájíme. |
3 | Kostičky špeku rozpustíme v rendlíku a vysmažíme je na zlaté škvarky. Necháme je vychladnout. 2 rohlíky pokrájíme na kostky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Poté k nim přidáme vychladlé škvarky i s omastkem, na malé kostičky pokrájený uzený bůček, polohrubou mouku (2 lžíce), vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a směs dobře promícháme. Necháme ji asi 10 minut odpočinout, poté ze směsi vytvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru přibližně 3 cm, které obalíme v polohrubé mouce (2-lžíce). |
4 | Ještě očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli. Přibližně po 135 minutách vaření vepřových žeber, dáme do polévky všechnu zeleninu vcelku. Po 3 hodinách vaření polévku scedíme, maso ze žeber obereme a zeleninu nakrájíme na kousky. |
5 | Vývar znovu přivedeme k varu. V pánvi na rozehřátém másle usmažíme z hladké mouky světlou jíšku, kterou zahustíme vývar. Za občasného promíchání jíšku povaříme asi 5 minut. Poté vložíme do polévky špekové knedlíčky, domácí široké nudle, pokrájené maso, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme 7-8 minut. |
6 | Nakonec do polévky přimícháme našlehanou sladkou smetanu. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Kaldoun s nudlemi a knedlíčky rozlijeme do talířů, porce posypeme pažitkou a servírujeme. |