Paštika se zeleným a růžovým pepřem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Paštika se zeleným a růžovým pepřem
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 55102 |
Kategorie: | Paštiky, Aspiky, Teriny |
Ingredience
200 g | Játra hovězí |
1 kávová lžička | Nakládaný zelený pepř |
0,5 kávová lžička | Pepř růžový celý |
120 g | Slanina vepřová |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
100 g | Vepřový bok |
5 cl | Víno portské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 283,2mg |
Draslík | 296,7mg |
Vláknina | 907,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,7mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Játra hovězí, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Vepřový bok mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř růžový celý, Smetana 33% (šlehačka), Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Paštika se zeleným a růžovým pepřem postup přípravy receptu:
1 | Omytá hovězí játra a vepřový bůček dvakrát přemeleme na masovém strojku a důkladně směs vymícháme s vejcem, portským vínem, solí, nakládaným zeleným a růžovým pepřem. Pomocí elekrického šlehače směs pomalu vyšleháme, postupně přiléváme 2 dl smetany a šleháme do doby, až směs začne houstnout. (Musíme vše zpracovat rychle, aby se nám maso nezačalo ohřívat.) |
2 | Formu na paštiku vyložíme dlouhými tenkými plátky slaniny (nejlépe domácí špek). Paštiku položíme do formy, uhladíme, zakryjeme plátky slaniny, formu uzavřeme a dáme do předehřáté trouby péct. Paštiku pečeme minimálně 105 minut při 80 °C. |
3 | Po upečení paštiku necháme vychladit do druhého dne v chladničce. Vyklopíme ji na mísu, pokrájíme na plátky a servírujeme. |
Poznámka
Při pečení je důležité, abychom ve středu paštiky dosáhli teploty 65 °C.K paštice podáváme podle chuti čerstvou zeleninu, bylinky a čerstvý chléb.