Špagety s brokolicí a žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špagety s brokolicí a žampiony
Špagety s brokolicí a žampiony
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | wallisova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 55471 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
250 g | Brokolice |
2 ks | Cibule |
10 g | Houby sušené |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
10 g | Pepř černý mletý |
140 g | Smetana 16% (pochoutková) |
400 g | Špagety |
15 g | Sůl |
150 g | Sýr Parmezán |
5 l | Voda pitná |
360 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 44,1mg |
Draslík | 697,2mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 61,3mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Houby sušené, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Špagety mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Špagety s brokolicí a žampiony postup přípravy receptu:
1 | Sušené houby, nejlépe hříbky, opláchneme a necháme namočené ve vlažné vodě nejméně 20 minut. Nastrouháme asi 6 polévkových lžic Parmezánu, ze zbytku sýra vytvoříme ozdobné hoblinky. Brokolici opláchneme v osolené studené vodě a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Připravíme v menším hrnci osolenou vroucí vodu a brokolici blanšírujeme asi pět minut. Poté slijeme přes síto a rychle zchladíme pod proudem tekoucí studené vody. Dáme stranou okapat. Oloupeme cibuli a nakrájíme na malé kostičky. Žampiony opláchneme a nakrájíme na větší kousky. |
2 | Ve větším hrnci přivedeme k varu nejméně 4 litry osolené vody, vhodíme špagety a vaříme na skus dle návodu na obalu. Slijeme přes síto a necháme okapat. |
3 | Na pánvi rozehřejeme máslo, necháme na něm zesklovatět cibuli, poté přidáme žampiony, vše opečeme. Dochutíme solí a pepřem, vezmeme namočené houby i s vodou a přidáme spolu se smetanou na pánev k žampionům. Při mírné teplotě necháme vyvařit část vody. Do houbové směsi vmícháme strouhaný Parmezán, přidáme růžičky brokolice, případně podle chuti přisolíme nebo opepříme. |
4 | Těstoviny rozdělíme na předehřáté talíře, zalijeme houbovou omáčkou a posypeme hoblinkami z Parmezánu. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Brokolice je významným zdrojem draslíku, snižujícím krevní tlak.