Studená husa v rosolu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 290 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Studená husa v rosolu
Celkový čas: | 290 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 230 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 55701 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
5 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1000 g | Husa domácí |
100 ml | Koňak |
300 g | Majonéza |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
3 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Salát hlávkový |
2 polévková lžíce | Sůl |
400 g | Vepřové koleno |
500 ml | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 80,0mg |
Draslík | 414,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,7mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Husa domácí, Majonéza, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Petržel - nať, Salát hlávkový, Vepřové koleno mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koňak nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Studená husa v rosolu postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou husu zbavíme křídel a vykostíme ji. Křídla spolu s kostmi vaříme cca 2 hodiny v osolené vodě na vývar. |
2 | Husu rozčtvrtíme, vepřová kolena nasekáme na kusy a obojí narovnáme střídavě do velkého kastrolu. Přidáme oloupanou mrkev, cibuli, česnek, bobkový list a kuličky pepře v plátěném sáčku. Zalijeme koňakem a vínem, dolijeme připraveným vývarem z kostí, osolíme, přiklopíme pokličkou. |
3 | Z hladké mouky a dvou lžic vody připravíme lepkavé těsto, kterým pokličku kolem dokola přilepíme. Necháme jen asi 1 cm velký otvor pro únik páry. |
4 | Pozvolna zahříváme na 99°C, poté necháme „táhnout“ přibližně 3 hodiny. |
5 | Kastrol s husou necháme v místnosti cca 8 - 10 hodin, následně ho dáme na 12 hodin chladit do ledničky. |
6 | Po sejmutí pokličky sebereme lžicí sádlo. Husu vyjmeme a nakrájíme na plátky, z čistého rosolu vytvoříme úhledné kousky. |
7 | Na mísu klademe plátky husy, obkládáme kousky rosolu a salátovými listy. |
8 | Podáváme s majonézou posypané petrželovou natí. |
Poznámka
Servírujeme studené. V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k vychlazení.