Tortillové čipsy pro alergiky na mléko, vejce, lepek a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tortillové čipsy pro alergiky na mléko, vejce, lepek a ořechy
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 55799 |
Kategorie: | Salsy |
Ingredience
55 g | Mouka bezlepková |
30 g | Mouka bramborová |
30 g | Mouka kukuřičná |
50 ml | Olej olivový |
4 špetka | Sůl |
215 ml | Voda pitná |
Na salsu | |
---|---|
1 ks | Avokádo |
1 ks | Cibule |
1 špetka | Cukr moučkový |
50 g | Koriandr čerstvý |
1 ks | Limetka |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika zelená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 438,6mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 16,1mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 52,1mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Avokádo, Cibule, Cukr moučkový, Koriandr čerstvý, Limetka, Paprika červená, Paprika zelená mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka bezlepková, Mouka bramborová, Mouka kukuřičná, Olej olivový, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Tortillové čipsy pro alergiky na mléko, vejce, lepek a ořechy postup přípravy receptu:
1 | V misce smícháme všechny tři druhy mouky (asi 5 lžic bezlepkové mouky si necháme na poprašování) a přidáme špetku soli. Přilijeme vodu a rozmícháme v řídkou kaši. |
2 | Rozložíme ubrousek, který poprášíme moukou. |
3 | Menší pánev s nepřilnavým povrchem rozpálíme na plotně a snížíme teplotu. Sběračkou nalijeme osminu hmoty na pánev a rozlijeme ji pohybem pánve, aby se hmota dostala na celou plochu. Smažíme, dokud se u placky nezačnou kroutit okraje. Potom ji obrátíme na druhou stranu a teké osmažíme. Hotovou ji z pánve přemístíme na ubrousek a zaprášíme moukou. Překryjeme dalším ubrouskem, opět zaprášíme moukou. Smažíme další tortilly, po každém smažení prohřejeme pánev a promícháme hmotu. |
4 | Hotové necháme vychladnout. Necháme si starší zbylé tortilly na výrobu čipsů. Tortilly rozkrájíme na šest dílů. |
5 | Ve větší pánvi rozehřejeme olej. Vložíme do něj vždy šest dílků tortilly a osmažíme. Vždy několikrát obrátíme, smažíme asi 1 - 2 minuty, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Odložíme hotové čipsy na ubrousek, kde je necháme okapat. Usmažené čipsy lehce posolíme. |
6 | Připravíme salsu: avokádo omyjeme, oloupeme, odstraníme pecku a pokrájíme na jemno. Z limetky vymačkáme šťávu. Oloupeme cibuli a nasekáme nadrobno. Omyjeme papriky, rozkrojíme, odstraníme semínka a bílé žebroví, velmi jemně pokrájíme. V misce smícháme všechny ingredience (tedy avokádo, cibuli, papriky), přidáme olivový olej, šťávu z limetky, moučkový cukr, nadrobno nasekaný čerstvý koriandr a opepříme. |
Poznámka
Servírujeme studené.