Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na ořechy
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 55872 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Základní těsto pro alergiky na vejce a ořechy [55870] | |
---|---|
140 g | Máslo čerstvé |
650 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Na náplň koláče | |
2 ks | Cibule |
500 g | Hrách zelený sušený |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
25 g | Šalvěj čerstvá |
360 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl |
50 g | Šunka dušená |
115 g | Sýr Čedar |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 153,7mg |
Draslík | 165,1mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 434,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Cibule, Olej rostlinný, Šalvěj čerstvá, Sůl, Sýr Čedar, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Hrách zelený sušený, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 16% (pochoutková), Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na ořechy postup přípravy receptu:
1 | Základní těsto pro alergiky na vejce a ořechy [55870]: |
2 | V misce si smícháme mouku (asi 5 g mouky si schováme na pomoučnění válu) se solí. Postupně přidáváme máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku. |
3 | Smícháme vidličkou se studenou vodou, aby vzniklo nelepivé těsto, které dohněteme rukama. |
4 | Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a postupně dopracováváme, dokud není zcela bez bublinek a prasklinek. Zabalíme těsto do fólie a vložíme na 30 minut do chladničky. |
5 |
|
6 | Předehřejeme si troubu na 200 °C. Základní těsto vyjmeme z chladničky. Na pomoučněném vále z něj vyválíme placku o délce a šířce jednoho plechu. Plát položíme na pečicí papír a propícháme vidličkou. Položíme na něj plát pečicího papíru a zatížíme sušeným hrachem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak odstraníme vrchní pečicí papír a pečeme dalších 5 minut dozlatova. Vytáhneme plech z trouby a teplotu v troubě snížíme na 190 °C. |
7 | Oloupeme cibuli a nasekáme na kostičky. Do pánve vlijeme olej a rozpálíme ho. Přihodíme cibuli a necháme, dokud nezesklovatí. Přidáme šunku nakrájenou na kostičky a smažíme ještě asi 2 minuty. Pak vyndáme osmaženou cibuli se šunkou z pánve. |
8 | V misce si rozklepneme vejce, přilijeme k němu smetanu a rozšleháme. Sýr čedar nastrouháme a polovinu jeho množství přidáme k rozšlehané směsi vajec se smetanou. Promícháme a přidáme ještě nadrobno nasekanou petrželku a šalvěj. |
9 | Šunku s cibulí navrstvíme na upečené těsto na plechu. Zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a sýrem. Povrch posypeme druhou polovinou nastrouhaného sýra. Vložíme do trouby a pečeme 35 minut při 190 °C, dokud nezačne koláč zlátnout. |