Gratinované brambory s romadúrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované brambory s romadúrem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 55938 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kg | Brambory |
10 g | Kopr čerstvý |
50 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
300 g | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
300 g | Sýr Romadur 40% |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 158,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kopr čerstvý, Muškátový oříšek, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Romadur 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Gratinované brambory s romadúrem postup přípravy receptu:
1 | Pečící formu vymažeme máslem. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky. Naskládáme je mírně přes sebe na dno vymazané formy. Na brambory naskládáme na tenké plátky nakrájený romadúr, opět brambory. V procesu skládání pokračujeme až do skončení surovin. |
2 | Smetanu smícháme se solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátem, rozklepneme vejce. Nakonec vmícháme jemně nasekanou petrželovou nať a nasekaný kopr. Smetanovou směsí přelijeme brambory a sýr. |
3 | Vložíme do trouby a při 220 stupních Celsia pečeme 30 minut. |
4 | Po upečení nakrájíme na porce, které pokládáme na jednotlivé teplé talíře. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina a opečená veka.