Španělské gazpačo pro alergiky na laktózu, lepek, vejce a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Španělské gazpačo pro alergiky na laktózu, lepek, vejce a ořechy
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 55961 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
0,5 ks | Chilli paprička |
55 g | Chléb bezlepkový |
0,5 ks | Cibule |
1 špetka | Cukr krystal |
3 polévková lžíce | Ocet vinný |
1 ks | Okurka salátová |
150 ml | Olej olivový |
0,5 ks | Paprika zelená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
1 kg | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 926,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 69,0mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Cibule, Cukr krystal, Ocet vinný, Okurka salátová, Paprika zelená, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb bezlepkový, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Španělské gazpačo pro alergiky na laktózu, lepek, vejce a ořechy postup přípravy receptu:
1 | V hrnci svaříme 250 ml vody. Vroucí vodou spaříme rajčata, oloupeme z nich slupku a rozkrájíme je na čtvrtiny. Papriku omyjeme, zbavíme semínek a bílého žebroví a rozkrojíme na čtvrtiny. Oloupanou cibuli rozčtvrtíme. Okurku omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme semínek. Oloupeme česnek a rozpůlíme. Z chilli papričky odstraníme semínka a nakrájíme nadrobno. Chléb namočíme ve vodě. |
2 | Všechny suroviny, tedy nakrájená rajčata, papriku, okurku, cibuli, česnek, chléb (vymačkáme z něj vodu) a olivový olej vložíme do mixéru. Přidáme ocet, cukr a chilli papričku. Mixujeme dohladka, ochutíme solí a pepřem. Rozmixovanou polévku vložíme do chladničky a necháme 2 hodiny vychladit. Pokud je potřeba, naředíme před podáváním studenou vodou. |
3 | Servírujeme v šálcích, posypanou nasekanou petrželkou. |