Salát z merlíku chilského pro alergiky na lepek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát z merlíku chilského pro alergiky na lepek
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 55974 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 ks | Cibule |
4 ks | Cibulka jarní |
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
15 g | Máta |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
115 g | Petržel - nať |
55 g | Quinoa |
4 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
150 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 642,2mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 72,9mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cibulka jarní, Citronová šťáva, Máta, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Quinoa mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Salát z merlíku chilského pro alergiky na lepek postup přípravy receptu:
1 | Merlík chilský (quinoa) vsypeme do sítka, propláchneme a osušíme. Do hrnce vlijeme vodu a počkáme, dokud nezačne vřít. Pak přidáme do vroucí vody merlík, opět přivedeme k varu a ztlumíme teplotu. Povaříme doměkka tak dlouho, aby zrna nasákla tekutinu, tedy asi 10 minut. |
2 | Uvařený merlík vsypeme do misky a necháme vychladnout. |
3 | Do bulguru přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, na kolečka pokrájené jarní cibulky, na kostičky nakrájená omytá rajčata. Osolíme a opepříme, přilijeme olej a citronovou šťávu a promícháme. Necháme vychladnout a podáváme posypané nadrobno nasekanou petrželkou. |
Poznámka
Merlík chilský je jiný název pro quinou.