Sekaná svíčková - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sekaná svíčková
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 561 |
Kategorie: | Sekaná |
Ingredience
10 g | Česnek |
50 g | Cibule |
50 g | Citrony |
20 g | Cukr krupice |
3 g | Divoké koření celé |
270 g | Hovězí maso přední |
90 ml | Mléko polotučné |
25 g | Mouka polohrubá |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 ml | Ocet kvasný lihový |
1 g | Pepř černý mletý |
40 g | Slanina vepřová |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
80 g | Strouhanka |
20 g | Sůl |
150 g | Tuk |
40 g | Vejce slepičí |
335 g | Vepřový bok |
135 ml | Voda pitná |
150 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 79,7mg |
Draslík | 195,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 26,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citrony, Cukr krupice, Hovězí maso přední, Slanina vepřová, Strouhanka, Sůl, Tuk, Vejce slepičí, Vepřový bok, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Divoké koření celé nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Sekaná svíčková postup přípravy receptu:
1 | Hovězí a vepřové maso omyjeme, nakrájíme na menší kousky a osolíme. Jemně je umeleme a za postupného přilévání studené vody dobře vymícháme. K masu přidáme strouhanku zvlhčenou mlékem, vejce, česnek utřený se solí, jemně umletou cibuli, pepř, prosátou polohrubou mouku a slaninu nakrájenou na malé kostičky. Vše dobře promícháme a ze směsi tvarujeme šišky. |
2 | Na pekáč do horkého tuku vložíme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, osmahneme, přidáme koření a zastříkneme trochou vody. |
3 | Na základ vložíme šišku sekané a za občasného přelévání výpekem ji upečeme. |
4 | Upečenou sekanou vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme metlou, uvedeme do varu a za občasného prošlehání nejméně 1/2 hodiny vaříme. |
5 | Během vaření omáčku zastříkneme octem, přidáme omytý a na plátky nakrájený citron, omáčku přisladíme a přisolíme. |
6 | Ke konci varu přilijeme mléko a smetanu, povaříme a procedíme hustým cedníkem. |
7 | Při podávání sekanou krájíme na 1 -2 plátky na porci a přeléváme smetanovou omáčkou. |