Vařená čočka s grilovanými mušlemi a krevetami pro alergiky na vejce, ořechy a lepek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařená čočka s grilovanými mušlemi a krevetami pro alergiky na vejce, ořechy a lepek
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 56207 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
3 polévková lžíce | Chilli omáčka |
0,5 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
200 g | Čočka červená |
12 ks | Hřebenatka |
1 kávová lžička | Kmín mletý |
50 g | Koriandr čerstvý |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
12 ks | Krevety tygří - loupané |
3 polévková lžíce | Limetková šťáva |
15 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej kukuřičný |
0,5 kávová lžička | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
1 polévková lžíce | Zázvor nakládaný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 45,3mg |
Draslík | 854,6mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,1mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli omáčka, Chilli paprička, Cibule, Čočka červená, Hřebenatka, Koriandr čerstvý, Koriandr mletý, Limetková šťáva, Olej kukuřičný, Pepř cayenský, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kmín mletý, Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Zázvor nakládaný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vařená čočka s grilovanými mušlemi a krevetami pro alergiky na vejce, ořechy a lepek postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a osušíme mušle hřebenatky. V misce smícháme chilli omáčku a limetkovou šťávu. Vložíme do ní krevety, 30 minut je marinujeme. |
2 | Oloupeme cibuli i česnek, nasekáme nadrobno, zázvor pokrájíme na malé kousíčky. |
3 | Připravíme kastrol, ve kterém zahřejeme máslo. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, česnek, zázvor a opékáme, dokud nezměknou. Přisypeme kmín, chilli, cayenský pepř a ještě minutu smažíme. Neustále mícháme. |
4 | Přidáme do kastrolu čočku a zalijeme vodou. Počkáme, dokud čočka nepřijde k varu, poté ztlumíme oheň a vaříme asi 25 minut, čočka musí být měkká, ale nesmí být rozvařená. Mícháme. |
5 | Odstavíme, přidáme citronovou šťávu, smetanu, osolíme a opepříme. Vložíme do misky a necháme na teplém místě. |
6 | Připravíme gril a zahřejeme ho. |
7 | Mušle hřebenatky rozkrojíme na dva kusy (jsou-li větší), menší ponecháme vcelku. Potřeme je kukuřičným olejem. |
8 | Z každé strany grilujeme krevety, vytažené z marinády, po přibližně dvě minuty, mušle asi 30 sekund z každé strany. |
9 | Čočku ozdobíme nakrájenou chilli papričkou a lístky koriandru. Podáváme společně s grilovanými mušlemi hřebenatkami a krevetami. |
Poznámka
Servírujeme teplé.