Smetanové voňavé rohlíčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanové voňavé rohlíčky
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56382 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
Kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
40 g | Droždí |
1 dl | Mléko plnotučné |
Těsto | |
80 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kardamom |
80 g | Máslo čerstvé |
3 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na potření vykynutého těsta | |
3 polévková lžíce | Cukr krystal |
6 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
Voda cukrová | |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 dl | Voda pitná |
Mouka na posypání těsta a vál | |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 92,3mg |
Draslík | 188,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 451,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Cukr krupice, Kardamom, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krystal, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanové voňavé rohlíčky postup přípravy receptu:
1 | V hrnečku ve vlažném mléku rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzešlý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut). |
2 | Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Rozválíme na plát silný přibližně 2 cm, potřeme smetanou, přeložíme a znovu rozválíme. Tentokrát těsto potřeme vlahým rozpuštěným máslem (6 lžic) a postup opakujeme. Vypracujeme a vytvarujeme do válečku o průměru přibližně 6 cm. Nakrájíme na dílky, široké 4 - 5 cm. Z každého vytvarujeme rohlíčků. Dáme je na plech, vyložený pečicím papírem, necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout. |
3 | V hrnečku v 1dl vody si rozmícháme lžíci cukru. Po vykynutí rohlíčky potřeme cukrovou vodou a hustě posypeme hrubým krystalovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C přibližně 25 - 30 minut do zlatova. |
4 | Smetanové rohlíčky s kardamomem necháme vychladnout a poté je podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.