Švédská kynutá skořicová roláda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švédská kynutá skořicová roláda
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 56383 |
Kategorie: | Rolády |
Ingredience
Kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
60 g | Droždí |
5 dl | Mléko plnotučné |
Těsto | |
170 g | Cukr krupice |
2 ks | Cukr skořicový |
2 kávová lžička | Kardamom |
250 g | Máslo čerstvé |
4 dl | Mléko plnotučné |
800 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na vytření formy | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Na ozdobení | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 79,7mg |
Draslík | 209,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 734,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Cukr krupice, Kardamom, Sůl, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Švédská kynutá skořicová roláda postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme kvásek. Do hrnečku vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěné vlahé máslo (230 g), jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzejitý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme těsto vykynout (přibližně 40 minut). |
2 | Vykynuté těsto položíme na pomoučený vál. Těsto rozválíme na plát, silný přibližně 2 cm. Potřeme rozpuštěným vlahým máslem (70 g), posypeme hustě skořicovým cukrem a svineme do rolády. |
3 | Formu na srnčí hřbet vytřeme máslem. Vložíme do ní svinuté těsto, necháme asi 10 - 15 minut kynout. |
4 | Pečeme v předehřáté troubě při 170°C - 180°C přibližně 30 - 40 minut do zlatova. |
5 | Upečené těsto po vychladnutí vyklopíme, posypeme práškovým cukrem, zešikma nakrájíme plátky a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.