Dánské máslové pečivo s mandlovou nádivkou

60 min.
Dánsko

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1249 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
50 g
Sacharidy
169 g
Vláknina
8 g
Cukr
16 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme náplň: spařené mandle oloupeme a dvakrát jemně pomeleme. Dáme je do misky, přidáme cukr, vejce a směs dobře promícháme.
  • 2
    Poté připravíme máslové těsto: V míse promícháme nakrájené máslo s hladkou moukou a dobře ho zpracujeme. Vytvarujeme z něj kostku, zabalíme do potravinářské fólie, dáme do chladničky.
  • 3
    Do mísy prosejeme hladkou mouku. Uděláme do ní důlek, do kterého nalijeme 1 dl vlažného mléka. Do mléka rozdrobíme droždí a necháme chvíli kvásek vzejít. Poté k mouce přidáme vejce, cukr, 2 dl mléka, špetku soli, těsto promícháme a důkladně uhněteme. Musí být hladké a vláčné. Poprášíme lžící hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
  • 4
    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál (1 lžíce mouky), rozválíme na čtverec o síle 1 cm. Střed necháme trochu silnější. Na něj položíme máslové těsto, okraje těsta přes máslové těsto přeložíme na sebe. Poté těsto rozválíme na obdélník silný 7 mm a nakrájíme na čtverečky 6 x 6 cm. Do každého čtverečku dáme lžičku náplně, přehneme na tvar obdélníčků nebo šátečků. Vytvořené pečivo poklademe na plech, vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180°C přibližně 20 minut do zlatohněda.
  • 5
    Vychladlé pečivo posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.