Dušené žampióny ve smetano-vínové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené žampióny ve smetano-vínové omáčce
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 56397 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 špetka | Pepř bílý |
5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr tavený smetanový |
2 polévková lžíce | Víno portské |
30 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 840,3mg |
---|---|
Cholesterol | 141,7mg |
Draslík | 27,2mg |
Vláknina | 370,2mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Sůl, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Sýr tavený smetanový, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené žampióny ve smetano-vínové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé žampióny omyjeme, očistíme a nakrájíme: nožičky na plátky, hlavičky na čtvrtky nebo plátky (podle velikosti). V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme žampióny, ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Promícháme a pod pokličkou za občasného promíchání, při mírné teplotě, žampióny dusíme asi 10 - 15 minut. |
2 | Mezitím ve smetaně rozmixujeme mouku a tavený sýr. Přilijeme k houbám a pod pokličkou dusíme ještě 5 - 10 minut. Občas omáčku musíme promíchat. Přimícháme 2 polévkové lžíce portského vína a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Dušené žampiony ve smetanové omáčce podáváme s vařenými brambory nebo těstovinou.
Velice luxusní recept, který není ani tak pracný. Sice trošku trvá, než všechno nachystáte a ukuchtíte, ale výsledek rozhodně stojí za to. Od nás má pět hvězdiček.