Mňamka - sladkokyselá pochoutková omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mňamka - sladkokyselá pochoutková omáčka
Mňamka - sladkokyselá pochoutková omáčka
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56451 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
50 g | Máslo čerstvé |
4 dl | Masový vývar |
130 g | Okurky nakládané |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Jíška | |
---|---|
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Sádlo škvařené |
Octová cibule | |
1 polévková lžíce | Cibule |
3 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 30,0mg |
Draslík | 78,7mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 62,1mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Okurky nakládané, Sůl, Sádlo škvařené, Cibule, Sádlo škvařené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Masový vývar, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Mňamka - sladkokyselá pochoutková omáčka postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozehřejeme domácí škvařené sádlo, přidáme k němu hladkou mouku a osmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme chladný masový vývar a jíšku při mírné teplotě a občasném promíchání povaříme minimálně 10 minut. |
2 | Očistíme cibuli a drobně ji pokrájíme. Omytou petrželovou nať nakrájíme nadrobno. 2 sladkokyselé okurky (přibližně 130 g) nakrájíme na tenké plátky. |
3 | V pánvi na 1 lžíci sádla osmažíme cibuli do zlatohněda (dáváme pozor, aby se nepřipálila), přilijeme 3 polévkové lžíce octa a cibulku chvilku povaříme do doby, až se ocet vyvaří na polovinu. Poté "octovou" cibulku přimícháme do základní omáčky a vaříme 8-10 minut. |
4 | Přidáme petrželku, sladkokyselé okurky, dochutíme solí, pepřem, čerstvým máslem, promícháme a hned podáváme. |
Poznámka
Omáčkou přeléváme pečené, dušené vepřové nebo telecí maso. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.