Musaka pro alergiky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Musaka pro alergiky
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 56504 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
0,3 kávová lžička | Chilli koření mleté |
2 ks | Cibule |
500 g | Jehněčí maso mleté |
3 ks | Lilek |
6 polévková lžíce | Mouka bezlepková |
0,5 kávová lžička | Oregano sušené |
4 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Pyré rajčatové |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
4 špetka | Sůl |
75 g | Sýr sójový - Tofu |
200 ml | Víno červené |
Omáčka bešamelová pro alergiky [56502] | |
---|---|
1 ks | Cibule |
6 ks | Hřebíček |
45 g | Margarín |
450 ml | Mléko sójové |
30 g | Mouka bezlepková |
6 ks | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Smetana sójová |
1 špetka | Sůl |
Musaka pro alergiky | |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 91,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,7mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 454,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Cibule, Jehněčí maso mleté, Lilek, Oregano sušené, Skořice mletá, Sůl, Víno červené, Cibule, Hřebíček, Pepř černý celý, Smetana sójová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka bezlepková, Pepř černý mletý, Pyré rajčatové, Sýr sójový - Tofu, Margarín, Mléko sójové, Mouka bezlepková, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Musaka pro alergiky postup přípravy receptu:
1 | Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]: |
2 | Do kastrolu vlijeme sójové mléko. Přidáme do něj oloupanou cibuli propíchanou hřebíčky, kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a ztlumíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté odstavíme. Necháme v mléce 20 minut louhovat zeleninu, poté ji odstraníme, mléko přecedíme. |
3 | Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku. Promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahřejeme přecezené mléko, dokud nezačne vřít. |
4 | Necháme jíšku na plotně na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme, stále mícháme. |
5 | Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme. |
6 |
|
7 | Lilky pokrájíme podélně na 5 milimetrů silné plátky. Vložíme je na cedník, osolíme, opepříme a necháme 30 minut vypotit. Potom opláchneme vodou a osušíme ubrouskem. |
8 | Oloupeme cibuli i česnek a pokrájíme nadrobno. Do kastrolu vlijeme olivový olej, 2 minuty na něm cibuli s česnekem smažíme (než změknou). Poté přidáme skořici, chilli, pepř, vložíme mleté jehněčí a smažíme do hněda. Promícháváme maso, aby se netvořily hrudky. Vložíme rajčatové pyré, přilijeme víno, osolíme, opepříme a promícháme. Poté snížíme teplotu a necháme směs jenom probublávat, dusíme 40 minut. Odstavíme z plotny a přidáme oregano. |
9 | Rozehřátým olivovým olejem vymažeme pekáč, smícháme mouku se solí a pepřem. Obalíme v mouce plátky lilku a osmažíme je z obou stran do zlatova, následně osušíme v ubrousku. |
10 | Do bešamelové omáčky vmícháme rozdrobený sójový sýr. |
11 | Zahřejeme troubu na 190 °C. Do pekáče navrstvíme lilek, poté vložíme polovinu masa, opět vrstvu lilků, zbytek masa a opět lilky. Zalijeme bešamelovou omáčkou a pečeme 40 minut. Podáváme teplé. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Recept je určen pro alergiky na lepek, vejce, ořechy a mléko.