Majonéza pro alergiky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 10 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Majonéza pro alergiky
Celkový čas: | 10 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 56540 |
Kategorie: | Omáčky studené |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
0,5 kávová lžička | Cukr moučkový |
0,3 kávová lžička | Hořčice |
2 polévková lžíce | Mouka bramborová |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
120 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
0,5 kávová lžička | Xantanová guma |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 3,0mg |
Vláknina | 456,1mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr moučkový, Ocet vinný, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Mouka bramborová, Olej olivový, Pepř černý mletý, Xantanová guma mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Majonéza pro alergiky postup přípravy receptu:
1 | Do kuchyňského robotu vlijeme vodu, přidáme xanthanovou gumu a bramborovou mouku a rozmixujeme dohladka. Přidáme hořčici a promixujeme. Postupně po kapkách přidáváme olej a necháme robot běžet. Směs bude postupně houstnout. Když máme vmixovány asi 3/4 množství oleje, přilijeme citronovou šťávu, ocet, přidáme cukr a špetku soli a pepře. Pak přiléváme zbytek oleje, teď už můžeme rychleji. V lednici vydrží hotová majonéza až 3 dny. |
Poznámka
Recept je určen pro alergiky na vejce, mléko, ořechy a lepek. Pokud nejsme alergičtí na vejce, můžeme místo bramborové mouky, vody xanthanové gumy použít vejce.