Krůtí galantina - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůtí galantina
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 56563 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
5 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
300 g | Játra krůtí |
3 polévková lžíce | Koňak Armaňak |
1 ks | Krůta |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
200 g | Slanina vepřová |
2 polévková lžíce | Sůl |
200 g | Šunka uzená |
5 ks | Vaječný bílek slepičí |
1,5 kg | Vepřová krkovička |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 248,0mg |
Draslík | 190,8mg |
Vláknina | 837,6mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,7mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Játra krůtí, Slanina vepřová, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koňak Armaňak, Krůta, Mouka pšeničná hladká, Šunka uzená, Vepřová krkovička mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Krůtí galantina postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou menší krůtu (cca 3 kg) zbavíme křídel, vykostíme, omyjeme a osušíme. |
2 | Vepřové maso nakrájíme na kostičky. Polovinu z nich odebereme a na masovém mlýnku spolu s krůtími játry umeleme najemno. Zbylé kostky masa osolíme a pokropíme koňakem, slaninu a šunku nakrájíme na malé kostičky. |
3 | Umleté maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme bílky a mouku a vše utřeme vařečkou dohladka. Pak vmícháme kostičky masa, šunky a slaniny a směsí naplníme vykostěnou krůtu. Tu zavineme, převážeme režnou nití a zformujeme do úhledného válečku. |
4 | Do velkého kastrolu vložíme krůtí křídla a kosti, překrojenou cibuli, bobkový list, česnek a sůl. Zalijeme vodou, přivedeme k varu, vložíme krůtu, zakryjeme pergamenovým papírem a necháme při 80°C „táhnout“ 2 hodiny. Nesmí se vařit. |
5 | Hotovou krůtu přendáme na pekáč, kde ji necháme nejprve 2 hodiny vystydnout, pak ji zabalíme do pergamenového papíru, převážeme nití a dobře utáhneme. Ještě 4 hodiny ji necháme v místnosti, a poté uložíme do chladničky. |
6 | Druhý den krůtu rozbalíme, zbavíme nití a podáváme nakrájenou na plátky. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k vychlazení a odležení krůty.