Krůta s játrovou nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 185 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůta s játrovou nádivkou
Celkový čas: | 185 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 56565 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Cibule |
500 g | Játra krůtí |
1 ks | Krůta |
100 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Sádlo škvařené |
200 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Solamyl |
2 polévková lžíce | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
1 ks | Veka |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 309,7mg |
Draslík | 234,0mg |
Vláknina | 733,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Játra krůtí, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krůta, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Solamyl, Veka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Krůta s játrovou nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Krůtu (přibližně 3,5 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kosti ze stehen, očistíme, omyjeme a osušíme. |
2 | Z veky ostrouháme kůrku, nakrájíme na kostky, které zvlhčíme mlékem. |
3 | Slaninu nakrájíme na kostičky. |
4 | Krůtí játra umeleme spolu s oloupanou cibulí, osolíme, opepříme, přidáme vejce a dobře smísíme. Nakonec vmícháme nakrájenou slaninu a nádivkou naplníme připravenou krůtu. |
5 | Krůtu zašijeme bílou režnou nití, pak převážeme a stáhneme, aby se kraje krůty nevysušily. Osolíme, vložíme do pekáče, přelijeme sádlem a ve středně vyhřáté troubě pečeme bez podlévání vodou 2,5 hodiny doměkka. |
6 | Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, tuk v pekáči vysmahneme, sádlo slijeme do hrnku, do šťávy přilijeme 200 ml vody a přivedeme do mírného varu. Nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče, na lžíci rozmícháme trochu vody s malým množstvím solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme. |
7 | Z krůty odstraníme nitě a nasekáme na porce, které položíme na talíř, podlijeme šťávou, obložíme nádivkou a přelijeme přeškvařeným máslem. |